Спеціальні потреби

Єдину робочу лінію електропостачання Запорізької АЕС можуть відключити - МАГАТЕ


Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Архівне фото
Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Архівне фото

Остання резервна лінія електропостачання на Запорізькій АЕС (на 330 кВ) після трьох спроб ремонту залишається пошкодженою. Ситуація на станції небезпечна, - про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

"Станції потрібне зовнішнє електропостачання для виконання основних функцій ядерної безпеки. Без резервної лінії будь-яке пошкодження (основної) лінії на 750 кВ призведе до повної втрати електропостачання", - зазначив Гроссі. За його словами, без робочої резервної лінії у випадку пошкодження електропостачання залежатиме лише від дизель-генераторів, що робить безпекову ситуацію на станції дуже крихкою.

Зараз у Запоріжжі перебуває команда з підтримки та допомоги МАГАТЕ. На четвер, 23 березня, запланована чергова, вже четверта, спроба підключення резервної електролінії.

За даними МАГАТЕ, останні три тижні, від 1 березня цього року, Запорізька АЕС отримує енергоживлення від єдиної робочої лінії електропередач на 750 кВ.

9-го березня ця основна лінія була пошкоджена, і станція змушена була перейти на генератори на 11 годин, щоб охолоджувати реактор та виконувати інші важливі функції ядерної безпеки.

Крім того, команду з допомоги й підтримки МАГАТЕ попередили, що основну робочу лінію електропостачання можуть відключити на невідомий період часу для проведення технічного обслуговування та ремонту. Коли це станеться і як на довго, наразі невідомо, але без резервної лінії у цей період станція залежатиме лише від роботи дизельних генераторів, повідомляє МАГАТЕ.

"Я знову закликаю всі сторони взяти на себе зобов’язання забезпечити ядерну безпеку та захист безпеки на станції", - заявив Рафаель Гроссі.

Російська державна компанія «Росатом» раніше повідомила МАГАТЕ, що вони працюють над відновленням трьох резервних ліній електропостачання. Втім група із допомоги та підтримки не змогла перевірити правдивість цієї інформації.

Цього тижня представники МАГАТЕ відвідують Україну, щоб завершити заплановану ротацію персоналу на чотирьох інших українських атомних станціях - Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській та Чорнобильській АЕС.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG