Спеціальні потреби

"Еко-Пірати"? У Росії судять активістів "Ґрінпісу"


"Еко-Пірати". У Росії судять активістів "Ґрінпісу"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

"Еко-Пірати". У Росії судять активістів "Ґрінпісу"

Ув’язнення в Росії активістів «Ґрінпіс» на російській території в Арктиці привернуло увагу громадськості світу. Арктика розподілена на полярні сектори, а її територія належить п’яти державам. Втім, схоже, що Росія - єдина держава, яка вимагає отримання спеціального дозволу, щоб потрапити у свої міста в Арктиці.

Забратися на нафтовидобувну платформу за умов арктичного холоду «ґрінпісівцям» було нелегко. А там на активістів вже чекав зовсім негостинний прийом з боку російських правоохоронців, які здійснили кілька попереджувальних пострілів. Відтак, 30 осіб було арештовано. Тепер вони перебуватимуть два місяці у слідчому ізоляторі в Мурманську. В бухті цього ж міста утримується їх судно «Арктик-Санрайз».

Адвокат активістів Антон Бенеславський каже, що минулого року жодних звинувачень за сходження на платформу та установку протестного плакату проти «Ґрінпісу» висунуто не було:

«Минулого року активісти потрапили на бурову вишку та на судно. Тоді охоронці ніяк навіть не відреагували на дії активістів, а сьогодні їх звинувачують у піратстві».

Очевидно, Росія показує таким чином свої м’язи.
Вони, звичайно, не пірати, але ... вони порушили міжнародне право і підійшли на небезпечну відстань до платформи
Володимир Путін

У вересні до Новосибірських островів на чолі з атомним крейсером прибула морська флотилія. Відтак, там була відкрита військово-морська база, яка до того залишалась зачиненою 20 років. Одне з її завдань – перевірка суден, які проходять у цих водах.

Минулого літа, вперше в арктичні води зайшов китайський льодохід «Сноу-Дрегон», цього року – він дістався берегів Росії. Минулого травня Арктична Рада на зустрічах у Швеції надала Китаю статус спостерігача. Ці зустрічі також супроводжувались протестами з боку організації «Ґрінпіс», яка закликає заборонити буріння та видобуток вугілля в Арктиці, посилаючись на її уразливість. Нещодавно на Арктичному Форумі у Салехарді президент Росії Путін розкритикував дії «Ґрінпісу»:

«Вони, звичайно, не пірати, але формально вони таки спробували потрапити на платформу. Цілком очевидно, що вони порушили міжнародне право і підійшли на небезпечну відстань до платформи».

Ігнорувати зміни клімату більше не можна - екологи
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Direct link
Після виступу Путіна представниця Географічного товариства Росії Віра Орлова заявила, що їх дозволи на відвідування російської частини Арктики вигасли:

«Це абсолютно рядова процедура. Ми також отримали дозвіл на перебування в Салехарді на ті дні, коли проходила конференція».

Втім, жодна інша країна, окрім Росії, не регулює режим перебування на своїй території в Арктиці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG