Спеціальні потреби

Комісія США з релігійної свободи у світі видала черговий щорічний звіт


Комісія США з релігійної свободи у світі видала черговий щорічний звіт
Комісія США з релігійної свободи у світі видала черговий щорічний звіт

Незалежна комісія США з міжнародної релігійної свободи видала свій черговий щорічний звіт, в якому рекомендує Сполученим Штатам внести ряд країн до списку держав, в яких найбільше порушуються і утискаються права на свободу віросповідання. І виглядає так, що цього разу комітет вперше порекомендував внести у цей список - Єгипет.

Згідно з висновками комісії, християни та інші релігії в Єгипті, що перебувають у меншості, зазнавали серйозних утисків як за правління Госні Мубарака, так і тепер, після його відставки.

«За правління Мубарака, релігійні свободи людей сильно утискалися і тепер, після його відходу, ми не спостерігаємо нічого, що вказувало б на покращення ситуації зі свободою віросповідання», – каже президент Комісії Ленард Ліо.

На підтвердження своїх слів Ліо привів приклади нещодавніх нападів на християнські та інші релігійні общини у Єгипті, як наприклад теракт у церкві в Александрії.

«Попри те, що тимчасовий уряд Єгипту мав намір змінити ситуацію в цій сфері, в країні все ще діє надзвичайний стан, тож закони залишаються такими ж і утискання релігійних свобод нікуди не зникло», – говорить він.


Єгипет є однією з 14 країн, котрі комісія рекомендує Державному Секретарю США Гіларі Клінтон внести у список країн, в яких утискаються релігійні свободи. Комісія також рекомендує адміністрації президента Обами направити певну частину військової допомоги, наданої Єгипту, на захист християн та інших громад. У звіті також йдеться про те, що в Китаї погіршується ситуація з релігійними свободами тибетських буддистів та уйгурських мусульман. Хоча китайський уряд і демонструє певне покращення ситуації в цьому напрямку.

«Деякі представники уряду, включно з президентом Ху Цзіньтао, усвідомили позитивну роль, яку можуть відігравати релігійні громади. До нас надходять повідомлення про те, що уряд розглядає можливість офіційно дозволити визнаним релігійним організаціям проводити гуманітарні заходи», – зазначає член Комісії Феліс Гаер.

Разом з тим Китай та інші країни, про які у своєму звіті згадує комісія скаржаться на те, що США зі своїми оцінками втручаються у внутрішні справи цих держав.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG