Спеціальні потреби

Суд у Москві залишив під арештом журналіста WSJ Евана Гершковича


Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович у суді в Москві, 18 квітня 2023. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович у суді в Москві, 18 квітня 2023. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Московський міський суд відкинув апеляцію на арешт журналіста американської газети The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого звинувачують у шпигунстві.

Команда юристів Гершковича каже, що запропонувала суду 613 тисяч доларів застави, щоб звільнити репортера з-під варти й змінити запобіжний захід на домашній арешт, але суд відмовив у клопотанні.

Адвокатка Тетяна Ножкіна заявила, що її команда продовжить оскаржувати затримання журналіста. Наступне засідання відбудеться наприкінці травня, коли суд має вирішити питання про продовження його утримання під вартою. Ножкіна додала, що її підзахисний у в'язниці перебуває в гарному настрої й "не скаржиться" на умови.

Коли його рішення зачитували в суді, Гершкович сказав судді, що йому не потрібен переклад рішення англійською: "Ні, ні, мені не потрібен переклад". Гершкович походить з родини радянських іммігрантів до США й говорить російською.

На засіданні була присутня посолка США Лінн Трейсі, яка відвідала журналіста напередодні в СІЗО "Лефортово" й написала: "Ми вперше отримали доступ до Евана з моменту його неправомірного затримання понад 2 тижні тому. Він почувається добре, тримається стійко. Знову закликаємо негайно звільнити Евана".

Після засідання Трейсі повідомила журналістам: "Звинувачення проти Евана безпідставні, і ми закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити його".

Російське слідство стверджує, що репортер WSJ збирав на замовлення США секретні відомості про одне з підприємств військово-промислового комплексу. Кремль заявив, що проти журналіста є докази, але не уточнив, які саме.

Ножкіна додала, що сам репортер не визнає провину, має "бойовий дух і готовий доводити право на вільну журналістику", про що сам нині заявляв на суді.

Держдепартамент США визнав Гершковича "неправомірно затриманим" Росією. Цей статус еквівалентний статусу заручника - Вашингтон раніше вносив Росію до списку країн, де існує загроза захоплення громадян США державою.

Гершковичу загрожує до 20 років ув'язнення. Багато експертів припускають, що журналіста хочуть обміняти на одного з громадян Росії, раніше заарештованих за аналогічною статтею у країнах Заходу. Зокрема, у коментарі Українській службі Голосу Америки документаліст й воєнний кореспондент Роберт Янг Пелтон припустив, що журналіст WSJ "може бути ще одним пішаком у грі" й бути затриманим Кремлем для подальшого обміну зі США.

Незадовго до початку засідання уральські видання повідомили про затримання ФСБ у Єкатеринбурзі активіста Ярослава Ширшикова, який 30 березня першим розповів про затримання журналіста, пише Радіо Свобода.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG