Спеціальні потреби

Американцям пропонуватимуть новий вид риби


Адміністрація з контролю за продуктами харчування та ліками оголосила про свою готовність дозволити споживання генетично-модифікованого лосося. Хоча у США вже широко вирощуються генетично-модифіковані сільськогосподарські культури, це вперше, коли мова йде про рибу чи тварину.

Канадсько-американська компанія «Aqua Bounty Technologies» працює над генетичною модифікацією лосося протягом останніх 20 років. Представник компанії Рональд Стотіш переконє, що їхнє творіння – ніякий не монстр:

«Це – лосось, який росте удвічі швидше, ніж звичайний. І це відбувається лише тому, що ми приєднали додатковий ген росту, який є у звичайному лососі. Це – ген лосося у лососі».

Стотіш каже, що вживання їхнього лосося допоможе частково вирішити проблему голоду:

«Ми очікуємо, що як населення світу зростатиме, збільшуватиметься попит на високоякісне джерело протеїну. І риба - одне з найкращих джерел протеїну».

З ним погоджується експерт міністерства сільського господарства США Марк Мірандо:
«Попит на морські продукти у США та у світі різко зростає. Але можливість океанів постачати цю їжу, навіть на тому рівні, що є зараз, падає».

Стотіш доводить, що вживання генетично-модифікованої їжі вже зараз цілком поширена практика у США та світі:

«Ми у США споживаємо величезну кількість генетично-модифікованих соєвих бобів, пшениці, сорго та інших культур і це правда також для всього світу».

Опоненти ідеї закидають, що це не зовсім так. Згідно з даними Світового банку, лише 22 країни вирощують генетично-модифіковані рослини, що становить лише 8 відсотків усіх посівів у світі. Європейський Союз, зокрема, має жорсткі обмеження щодо генетично-модифікованих сільськогосподарських культур.

Для цього існують дві причини. По-перше, населення побоюється, що вживання генетично-модифікованих продуктів може завдати шкоди їхньому здоров’ю. По-друге, природозахисники вказують на те, що генетично-модифіковані представники флори та фауни, потрапивши у нове середовище, можуть кардинально змінити звичне життя цього середовища. Масштаб завданих змін навіть важко передбачити наперед.

У компанії «Aqua Bounty» ці побоювання відкидають і додають, що на здоров’я людини їхній лосось впливає так само як і звичайний. Крім цього, Стотіш каже, вони модифікують лише самок лосося, які будуть також стерильними. Це означає, що вони не будуть здатні мати потомство, яке може витіснити з річок та озер звичайний лосось:

«Все що ми продаємо, так це ікру, з якої народжуються самки лосося. Вони – стерильні. Їх будуть вирощувати у контейнерах, що розміщуються за межами водойм, на фермах, так само як зараз розводять форель».

Марк Мірандо каже, що уряд США застерігає, що дозволить вирощувати генетично модифікованого лосося, якщо будуть дотримані дві умови:

«Якщо доведено, що генетична модифікація є безпечною для здоров’я людини, і існують гарантії, що ці тварини не втечуть у дику природу та не витіснять інші види, я думаю, що це буде цінний підхід у покращенні якості продуктів харчування».

Як противники, так і прихильники дозволу на розведення та продаж генетично-модифікованого лосося погоджуються, що це рішення відриє двері до появи нових видів генетично-модифікованих риб та тварин.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG