Спеціальні потреби

Словаччина обіцяє не припиняти реверс газу до України


Словаччина обіцяє не піддаватись на тиск Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Словаччина обіцяє не піддаватись на тиск Росії

Ситуація на газовому ринку Європи є нестабільна і місцями драматична, так в інтерв’ю «Голосу Америки» коментує скорочення Москвою поставок російського газу до Польщі, Угорщини та Словаччини глава словацького МЗС та віце-прем’єр Мирослав Лайчак:

«За останні два дні Словаччина отримує лише 50% палива, передбаченого у контрактах. Ми зараз вирішуємо витуацію, ми щиро віримо, що попередні зобов’язання треба поважати. Але ми добре підготовлені до зими і готові пережити зиму, навіть якщо такі поставки припиняться», - сказав Мирослав Лайчак.

Віце-прем’єр Словаччини наголошує, що навіть попри російський енергетичний тиск, реверсні поставки газу зі Словаччини до України будуть продовжуватися:

«Словачина поважатиме свої зобов’язання щодо реверсу. Поставки реверсного газу для України продовжаться, як це передбачено контрактами... Нам потрібен російський газ, але Росія має продавати цей газ. Ми не будемо реагувати на нинішні збої, зменшуючи наші реверсні поставки в Україну. Ми знаємо, як це важливо для громадян України - забезпечити собі зиму», - запевняє Лайчак.

За словами віце-прем’єра Словаччини, питання реверсних поставок газу буде обговорюватися найближчим часом у форматі ЄС, Росія, Україна. Німецький експерт з питань безпеки Роланд Фроденштайн вважає, що у питаннях газу Європа повинна демонструвати згуртованість в енергетичному протистояннні з Росією.

«Ми не можемо дозволити українцям замерзнути, такого не може бути. Чим більше Євросоюз згуртований між собою, тим менше шансів у Росії наставляти європейські країни один проти одного. Врешті решт, Росія також потребує грошей від продажу нам газу. Якщо ми будемо об’єднані, ми не такі будемо залежні від Росії, як здається», - каже експерт.

Допомогти у вирішення газової кризи значною мірою могла б Німеччина, яка має добрі газопроводи і велику політичну вагу в Європі. А відтак, з руки Анґели Меркель, як вважає Роланд Фроденштайн, реверсний потік газу може розповсюдитись на увесь європейський континент.

«Якби Німеччина зі своєю політичною вагою підтримала те, що поляки назвали енергетичним союзом (Дональд Туск презентував цей план у квітні цього року), ми могли б швидше прийти до отримання технічних можливостей, щоб продемонструвати солідарність всередині ЄС. Тобто йдеться про реверсне постачання газу по всій Європі», - сказав заступник директора Центру європейських досліджень у Брюсселі Роланд Фроденштайн.

До кінця цього тижня у Брюсселі заплановані тристоронні газові переговори у форматі «ЄС, Україна та Росія» щодо минулих боргів та наступних поставок газу в Україну. Втім у Москві заявили, що хочуть перенести переговори на пізніше. У ці дні міністр енергетики України Юрій Продан у Брюсселі проводить переговори з європейцями на теми енергетичної безпеки, реформування газового ринку та залучення інвестицій у газотранспортну систему України.

Дивіться також : Хто в Україні має шанс отримати інвестиції зі США?

Хто в Україні має шанс отримати інвестиції зі США?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG