Спеціальні потреби

Україна починає спорудження терміналу зрідженого газу


Український уряд повідомив у четвер про початок спорудження терміналу для прийому зрідженого газу. Підприємство «Укртрансгаз» розпочало будівництво газопроводу протяжністю 65 км для підключення майбутнього терміналу до газотранспортної системи України. За оцінками урядовців, загальна вартість будівництва становить понад один мільярд гривень. Після виведення на проектну потужність до України зможе надходити до 10 мільярдів кубічних метрів газу, що складає близько чверті річної потреби країни.

Прем’єр-міністр Микола Азаров назвав спорудження LNG-терміналу важливим кроком у забезпеченні енергетичної незалежності України. «Я хочу привітати вас зі справді історичним моментом: з тим, що сьогодні ми зробили перший реальний великий крок щодо забезпечення енергетичної незалежності України. Його значення важко переоцінити. Термінал буде здатен приймати такі обсяги газу, при яких ми станемо самостійними гравцями на енергетичному ринку», – заявив Азаров.

Урядовці також підписали угоду про створення консорціуму інвесторів Національного проекту LNG-термінал та розміщення мобільної плавучої платформи для прийому зрідженого природного газу неподалік порту Южний в Одеській області. Партнерами українського уряду обрали американську та іспанську компанії Excelerate Energy та Gas Natural Fenosa.
Українські урядовці протягом щонайменше двох років безуспішно намагаються переглянути умови десятирічного контракту про постачання палива. У Києві вважають умови контракту невигідними і проводять політику скорочення споживання російського газу. Експерти вважають проект терміналу одним із інструментів тиску на Росію з метою переконати її переглянути контрактні умови.

Керівник Держінвестпроекту Владислав Каськів каже, що прокладення труби – лише перший етап проекту: «Наступним кроком реалізації Національного проекту LNG-термінал стане будівництво морськогопідвідного каналу для прийому LNG-танкерів та реалізація заходів з доставки у порт Южний плавучої платформи з прийому та регазифікації зрідженого природного газу», – заявив він.

Каськів також розраховує, що проект допоможе створити альтернативне джерело постачання газу українським споживачам. Нині практично монопольним постачальником газу в Україну є російська енергетична монополія «Газпром». Українські урядовці протягом щонайменше двох років безуспішно намагаються переглянути умови десятирічного контракту про постачання палива. У Києві вважають умови контракту невигідними і проводять політику скорочення споживання російського газу. Експерти вважають проект терміналу одним із інструментів тиску на Росію з метою переконати її переглянути контрактні умови. Втім вони зазначають, що Україна хоч і має попередні обіцянки про постачання газу з іншими країнами, поки що не уклала із постачальниками контрактів. Українські урядовці сподіваються на постачання палива з Азербайджану і Катару.
XS
SM
MD
LG