Спеціальні потреби

2018 був не найкращим для фондових ринків в світі. Чого очікувати цього року?


Для найбільших світових фондових ринків 2018 рік став найгіршим з часу фінансової кризи 2008-го року.

Найбільші світові ринки відзначились спадною тенденцією наприкінці року. Широкий біржовий індекс S&P 500 завершив рік впав на 6,2 % за рік. Грудень був особливо невтішний - індекс S&P 500 знизився на 9%, DIJA - на 8.7%, що є найгіршим показником падіння для грудня з 1031 року.

Однак, зниженню американського DIJA передував тривалий період зростання. З нижчої точки в березні 2009 року він зріс на 250 %. Тобто інвестори, які вклали в цінні папери і тримали їх, отримали значний прибуток, навіть враховуючи збитки кінця року.

Натомість, Україна стала одним з яскравих виключень з загальної картини падіння цього року. Український Індекс ПФТС зріс на більш ніж 80% - що є найкращим показником у світі, пише CNBC. Зростання відбулось незважаючи на продовження агресії Росії та інциденту з захопленням українських кораблів та моряків в Чорному морі 25 листопада.

Серед основних факторів нестабільності на найбільших фондових ринках в світі називають сповільнення зростання економіки Китаю а також продовження політичних суперечностей в Вашингтоні.

Саме новини про падіння виробництва в Китаї зіпсували надії на відновлення цін на акції після нового року. "Все більше даних надходить, що китайська економіка втрачає запал", - говорить Яспер Лоулер з London Capital Group в коментарі CNN. Вплив торговельних обмежень в 2019 році зростатиме, вважають аналітики.

Інший фактор, вплив якого зростатиме – це продовження політичної нестабільності у Вашингтоні. Інвесторів непокоїть те, що призупинення роботи уряду через неприйняття бюджету триває. Власне призупинення, ймовірно, не матиме впливу на економіку, але надсилає негативні сигнали стосовно майбутніх політичних переговорів, зокрема, стосовно збільшення можливостей для подальших урядових запозичень і може призвести до зниження кредитних рейтингів США.

Президент Трамп поклав відповідальність за поточну ситуацію на ринках на Федеральний резерв США, який нещодавно підвищив основні ставки. Трамп порівняв Федеральний резерв з "гольфістом", який не може загнати м'ячика у лунку.

"Єдина проблема з нашою економікою – це Федеральний резерв. Вони не відчувають ринки, вони не розуміють необхідних торговельних воєн, або сильного долара, або навіть призупинення роботи уряду, спричинене демократами через ситуацію на кордонах. Федеральний резерв – як потужний гольфіст, який не може забити м'ячика, бо не відчуває ситуації", - написав Трамп у Twitter.

Спад фондових ринків може зашкодити підтримці Трампа і навіть сприяти імпічменту, йдеться в Дослідженні американського Інституту соціоекономіки

Фондові ринки впливають і на політику, наголошують аналітики. Спад фондових ринків може зашкодити підтримці Трампа і навіть сприяти імпічменту, йдеться в Дослідженні американського Інституту соціоекономіки, пише Forbes. Згідно до їх аналізу базованому ні історичних прикладах, ситуація на фондових ринках добре ілюструє настрої в суспільстві і, зокрема, ставлення країни до президента в США.

Хоча політика Трампа не є єдиним фактором, який повернув "ведмедів" на фондовий ринок. Збільшення ставок Федеральним резервом та торговельна війна з Китаєм відіграють свою роль також, однак, виборці на можуть проголосувати за відставку Сі Цзінпіна, але можуть негативно поставитись до лідерів своєї країни, йдеться в дослідженні.

Дивіться також: Чого очікувати від США, Китаю та Росії у 2019-му – прогнози експертів

Чого очікувати від США, Китаю та Росії у 2019-му – прогнози експертів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG