Спеціальні потреби

ФБР попереджає про потенційні загрози церемонії інавгурації Байдена, мерка Вашингтона закликає американців брати участь віртуально


Прапор Бетсі Росс на Капітолії США, один із історичних ранніх варіантів прапору США. 13 зірок на прапорі позначають 13 колоній, які воювали за незалежність США
Прапор Бетсі Росс на Капітолії США, один із історичних ранніх варіантів прапору США. 13 зірок на прапорі позначають 13 колоній, які воювали за незалежність США

У США посилюються побоювання, що нещодавній штурм Капітолію екстремістами, які підтримують президента Дональда Трампа, може бути початком серії потенційно збройних і насильницьких протестів по всій країні напередодні інавгурації новообраного президента Джо Байдена.

ФБР повідомило «Голосу Америки», що воно вивчає дані, які вказують на те, що окремі люди або групи осіб, можливо, спробують спровокувати насильство або здійснити злочинні дії в зв'язку із планованою передачею влади.

«Хоча відповідно до нашої стандартної практики ми не коментуємо конкретні розвідувальні дані, ФБР підтримує наших партнерів - правоохоронні органи на рівні штатів, муніципалітетів і федеральному рівні», - заявило бюро.

«Ми зосереджуємо увагу не на мирних демонстрантах, а на тих, хто становить загрозу їхній безпеці у вигляді насильства і знищення майна», - продовжило відомство.

У бюлетені ФБР, який отримали першими телекомпанія ABC News і Yahoo News, містяться аналогічні попередження з приводу можливого насильства у столиці Вашингтоні і в усіх 50 штатах.

«ФБР отримало інформацію про виявлену збройну групу, яка має намір поїхати до Вашингтона 16 січня, - йдеться в бюлетені. - Вони попередили, що якщо Конгрес спробує усунути президента за допомогою 25-ї поправки до Конституції, відбудеться масштабне повстання».

Бюлетень також попереджає, що група закликає штурмувати будівлі федеральних установ, а також будівлі, які належать штатам і місцевим органам влади, якщо спроби відсторонити Трампа з посади до інавгурації 20 січня виявляться успішними.

Не коментуючи конкретні загрози, інші урядові відомства також вживають заходів задля зміцнення безпеки.

Міністерство внутрішньої безпеки США оголосило в понеділок, що доручило Секретній службі, яка займається охороною президента, почати операцію із гарантування безпеки процедури інавгурації вже в цю середу, за шість днів до раніше запланованого терміну.

Міністерство пояснило це «подіями останнього тижня і мінливою ситуацією».

Раніше у понеділок Національна гвардія США повідомила, що готова виділити до 15 тисяч військовослужбовців, щоб допомогти підтримати безпеку у зв'язку з інавгурацією 20-го січня.

"До інавгурації у столиці США солдатів Національної гвардії буде щонайменше у четверо більше, ніж у всьому Афганістані. Де більша загроза терору для США сьогодні?", - твітує у вівторок ведучий каналу CNN Джим Шутто.

Представники гвардії повідомили, що 6200 військовослужбовців з шести штатів прибули до Вашингтона, щоб підтримати цивільну владу після заворушень 6 січня, коли Капітолій на короткий час захопили тисячі екстремістів з числа прихильників Трампа, внаслідок чого загинули п'ятеро людей. Десяткам учасників штурму були висунуті звинувачення.

Канал CNN також наводить слова конгресмена-республіканця, який розповів, посилаючись на зміст брифінгу правоохоронців, що тисячі озброєних екстремістів, які підтримують Дональда Трампа, планують оточити Капітолій напередодні інавгурації новообраного президента Джо Байдена.

"Вони оприлюднили власні правила ведення бойових дій - тобто, коли стріляти, а коли не стріляти. Це організована група, яка має план. Вони вирішили робити те, що роблять, бо, на мою думку, вони вважають, що вони патріоти і вони говорять про 1776-й рік (рік оголошення Декларації незалежності США - прим. ГА) і вони вважають, що мають бути непохитними", - розповів законодавець.

Служба національних парків оголосила в понеділок, що монумент Вашингтону буде закритий з 11 січня до закінчення інавгурації через погрози насильства.

Влада Вашингтона і федеральна влада США закликали правоохоронні органи забезпечити належний рівень безпеки під час інавгурації обраного президента Джо Байдена, запобігши новим атакам з боку прихильників колишнього президента Дональда Трампа, які минулого тижня вторглися в Капітолій.

Мерка Вашингтона Мюріел Баузер закликала змінити підхід до гарантування безпеки після недавнього «безпрецедентного теракту».

Вона також заклика американців уникати міста під час інавгурації.

"Зараз наша мета - закликати американців брати участь віртуально та захистити округ Колумбію від повторення насильницького повстання, яке у січні відбулось у Капітолії та довкого нього" - заявила Баузер у понеділок, повідомляє канал CNN.

Голова комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф підкреслив, що правоохоронні органи повинні подбати про безпечне проведення інавгурації.

Шифф заявив в ефірі CBS, що загроза подальшого насильства в останні дні президентського терміну Трампа є однією з причин для його відсторонення від посади.

«Безумовно, існує небезпека, що президент продовжить підбурювати своїх прихильників до подальших насильницьких дій, спрямованих на припинення мирної передачі влади», - сказав Шифф.

Ультраправі угруповання в чатах і соціальних мережах хвалять учасників штурму, називаючи їх справжніми патріотами. В інтернеті також з'явилися заклики до проведення подальших протестів напередодні інавгурації.

"Деякі екстремісти поширюють інформацію про виготовлення, приховування та використання саморобної вогнепальної зброї та вибхівки", - повідомляють NBC News.

У спробі запобігти тому, щоб ймовірні екстремісти потрапили до столиці США у день інавгурації, сервіс оренди Airbnb заявив про плани заборонити використання послуги у відповідний період особам, які пов'язані із групами ненависті або насильницькою діяльністю. Про це повідомляють CBS News.

У листі до виконувача обов'язків міністра внутрішньої безпеки Чеда Вольфа, яке було оприлюднено в неділю, мерка Вашингтона закликала відомство «скоригувати свій підхід до інавгурації декількома конкретними способами», включно з планом розгортання федеральних сил.

Зазвичай з нагоди інавгурації президента в американську столицю з'їжджаються сотні тисяч людей, але цього року масштаб заходу був значно обмежений через пандемію COVID-19.

Трамп минулого тижня заявив, що не буде присутній на церемонії.

Дивіться також: У США вже доставили понад 22 мільйона доз вакцин від COVID-19, але людям вкололи лише менше 7 мільйонів доз

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG