Спеціальні потреби

Огляд західної преси про російсько-українську угоду


Редакційна стаття у «Вашингтон пост» називає угоду між Росією та Україною задоволенням короткотермінових політичних амбіцій Віктора Януковича та Володимира Путіна, які дорого обійдуться Україні у довготривалій перспективі. «Вашингтон пост» зазначає, що тепер Віктор Янукович мусить якимось чином вирішити питання з майданівцями. Якщо він вдасться до застосування сили, пише видання, західні країни можуть накласти на нього санкції, Україна ще більше потрапить під вплив Росії, а про асоціацію з ЄС можна буде забути, принаймні до 2015.

Економічна складова питання. Росія ледве може собі дозволити витратити 15 мільярдів на українські облігації. Крім того, зменшення ціни на газ боляче вдарить по найбільшому джерелу бюджетних надходжень Росії – «Газпрому». Економічний прогноз для України ще сумніший. Автор пише – Янукович не проведе реформ для стабілізації економіки, і вже через два-три роки на країну чекає дефолт.

«Коштовна перемога Путіна» – так угоду між Україною та Росією назвав щотижневик «Економіст». А чи варто взагалі боротися за Україну з такими урядовцями – ставить риторичне питання автор статті. «Гроші та політичне прикриття розкрадань виявились більш спокусливими для Януковича, ніж пропозиції верховенства права, вільної торгівлі, справедливої конкуренції та реформ, які пропонував ЄС», – пише автор статті. «Втім і Путін, і Янукович прорахувалися щодо реакції пересічних українців, які десятками тисяч виходять на вулиці», – пише автор. Він припускає, що, підписуючи угоду, Янукович пообіцяв розчистити вулиці українських міст від протестувальників та таки приєднатися до Митного союзу чи напередодні, чи відразу після президентських виборів. Втім, попереджає «Економіст», такі дії можуть викликати в країні громадянській конфлікт.

«Файненшл таймс» разом з тим стверджує, що Росія нарешті отримала можливість тримати офіційний Київ на короткому повідку. З посиланням на Інтерфакс, автор статті пише – знижки на газ для України будуть переглядатися поквартально. Що ж до 15 мільярдів, «купівля державних облігації України, яка б могла початись вже цього року чи на початку наступного – пише автор статті – може бути перенесена, якщо Янукович почне хилитися знову у бік ЄС». Крім того, продовжує автор, позика надається на два роки, а відтак час виплати припадає на післявиборчий період. А це означає, що Янукович, чи інший переможець виборів, знову стане на коліна перед Путіним за черговою позикою чи відстрочкою – пише «Файненшл таймс».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG