Спеціальні потреби

Керівники країн ЄС в Естонії дивляться на "цифрове" майбутнє Євросоюзу


Пропозиції французького президента Еммануеля Макрона передбачають для ЄС спільний бюджет, окремі єдині податки і спільні військові сили
Пропозиції французького президента Еммануеля Макрона передбачають для ЄС спільний бюджет, окремі єдині податки і спільні військові сили

Керівники країн ЄС на зустрічі в Естонії визначаються з напрямками розвитку Євросоюзу після відокремлення Великої Британії.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель загалом схвально відгукнулася стосовно пропозицій французького президента Еммануеля Макрона, який передбачає для ЄС спільний бюджет і посаду європейського міністра фінансів.

Люди і далі критикують ЄС, але вони хочуть реформувати Європу, а не полишати її, не руйнувати її. Після “Брекзиту” усі очікували “ефекту доміно” і говорили про “фрекзит”, про “нікзит” та інші "екзити", але насправді відбулося протилежне
Ґі Вергофстадт, лідер об’єднання лібералів у Європейському парламенті

Серед способів наповнення європейського бюджету пропонується єдиний податок на фінансові операції та на діяльність великих інтернет-компаній.

Макрон також хоче скоротити кількість членів Єврокомісії - виконавчого органу організації і створити європейські військові підрозділи, фінансовані з єдиного оборонного бюджету.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей скористалася участю в саміті, щоб підкреслити подальшу участь її країни в оборонному партнерстві з європейськими союзниками.

“Хоча ми виходимо з Європейського Союзу..., ми не полишаємо Європу - сказала Мей у виступі перед британськими військовими на базі в Естонії, - тому Сполучене Королівство беззастережно віддане справі збереження безпеки Європи”.

“Триваюча агресія Росії становить зростаючу загрозу для наших друзів тут в Естонії, Латвії, Литві та Польщі і наша відповідь повинна бути чітка й однозначна”, - заявила прем’єр-міністр.

На саміті в Естонії, який назвали “цифровим”, лідери країн ЄС обговорюють питання кібербезпеки, а також обміну даними, захисту приватності і способи оподаткування бізнесової діяльності в інтернеті.

Тим часом у Лондоні один з провідних європейських політиків і представник ЄС на переговорах з Британією Ґі Вергофстадт заявив, що “Брекзит” дав новий поштовх ідеям розвитку і єдності Європи.

“Я і далі вважаю, що “Брекзит” - це дуже негативний проект. Це насправді марнування часу й інергії. Це руйнування потужного політичного союзу, який зробив людей по обидва боки протоки Ламанш багатшими, вільнішими ніж будь-коли раніше“, - заявив колишній прем’єр-міністр Бельгії у Лондонській школі економіки.

Але “Брекзит” за словами Вергофстадта, “відкрив очі людям на європейському континенті… Рік тому настрої були депресивні, але відтоді вони змінилися. Люди і далі критикують ЄС, але вони хочуть реформувати Європу, а не полишати її, не руйнувати її. Після “Брекзиту” усі очікували “ефекту доміно” і говорили про “фрекзит”, про “нікзит” та інші "екзити", але насправді відбулося протилежне”.

Дивіться також: Як у США коментують політичне напруження, яке виникло між Україною та Угорщиною через мовне питання в новому законі про освіту

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG