Спеціальні потреби

Євро-2012 без обмежень для людей з обмеженими можливостями


Голова Національної асамблеї інвалідів України Валерій Шушкевич, посол проекту Respect...Олексій Михайличенко, директор Центру доступу до Футболу в Європі - Джойс Кук
Голова Національної асамблеї інвалідів України Валерій Шушкевич, посол проекту Respect...Олексій Михайличенко, директор Центру доступу до Футболу в Європі - Джойс Кук

Доступність футболу для різних людей – мета однієї із програм УЄФА. Проект «Respect inclusion – Football with no limits» вирішили підтримати українці та поляки, приймаючи Євро-2012.

За умовами програми, хазяї чемпіонату повинні забезпечити доступність футбольних матчів для людей з особливими потребами. Доступними повинні бути і громадські місця в кожному приймаючому місті. В Україні ж стадіони та територія навколо них може претендувати на доступність, коли громадські місця наразі під питанням. Як зауважив віце-чемпіон світу з шахів серед незрячих Сергій Васін, без супроводу волонтерів людина з обмеженими можливостями не зможе дістатися до стадіону. Незадоволений рівнем доступності української столиці і голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, який заявив, що нові підйомники та ліфти з’являються тільки на нових станціях метрополітену.

Натомість українські стадіони відповідають усім необхідним стандартам УЄФА. В цьому журналістів запевнив заступник голови Національного агентства з підготовки до Євро-2012 Валерій Жолдак.

«Всіх стандартів, які висувало нам УЄФА, ми дотримувалися під час будування нових стадіонів», зазначив Валерій Жолдак. Так, на кожному із стадіонів, де триватиме чемпіонат, футбол зможуть переглянути чи послухати від 30 до 100 людей з обмеженими можливостями.

Ще одна умова програми «Футбол без обмежень» – надання необхідної інформації про доступні місця. Наприклад, готелі чи ресторани. За словами координатора в Україні Центру доступу до футболу в Європі Олени Карпухіної, таку перевірку провели волонтери, які з лінійкою перевіряли двері популярних місць, щоб дізнатись, чи проїде тут інвалідний візок.

«Про доступність певного місця свідчитиме спеціальна позначка, яку наклеюватимуть волонтери, а також спеціальний сертифікат доступності від УЄФА», говорить Олена Карпухіна.

УЄФА закликає відвідувати матчі і людей з проблемами зору. Щоб такі глядачі змогли не тільки самостійно відчути енергію матчу, але й повністю зрозуміти те, що відбувається на полі, для них робитимуть окремі аудіо-описові коментарі. Такий проект вперше з’явився на Євро-2008 у Австрії, і став досить популярним. Австрійський тренер з аудіо-описового коментарю для сліпих глядачів до Євро-2012 Мартін Звішенберґер говорить, що відвідування матчів незрячими в Австрії зросло після введення таких коментарів.

Щоб ввести таку програму в Україні, УЄФА надаватиме спеціальну гарнітуру на кожен матч для глядачів з обмеженими можливостями. Коментувати для незрячих будуть навчені волонтери, для яких проведуть окремі тренінги.

«Для нас це незрозуміло, як людина незряча зможе побачити футбол. Для Європи це вже давно зрозуміло», зазначив голова Національної асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич. Також Валерій Сушкевич додав, що хотів би, аби через такі проекти від УЄФА люди з обмеженими можливостями в Україні змогли відчути себе на рівні з іншими не тільки під час Євро-2012, але й після чемпіонату.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG