Спеціальні потреби

100 днів до Євро-2012


100 днів до Євро-2012
100 днів до Євро-2012

До чемпіонату Європи з футболу залишилось 100 днів. Представники польської та української влади впевнені, що країни готові до проведення турніру. В цьому не сумніваються і європейці.

На 95% оцінив готовність України та Польщі до Євро-2012 президент УЄФА Мішель Платіні. В ефірі італійської радіостанції він зазначив, що обидві країни роблять усе, щоб турнір відбувся якісно.

«Україна та Польща готові на 95%. Стадіони збудовані, дороги модернізовані, практично дороблені аеропорти», – зазначив Мішель Платіні.

За останні роки Україна отримала досвід, якого немає в жодній європейській країні. Про це сказав віце-прем’єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков під час телемосту «Варшава-Київ. 100 днів до Євро-2012». «Україна має чотири нові аеропорти з трьома новими злітно-посадковими смугами, а також підготувала чотири стадіони. Ми зробили це фактично за 18 місяців. Ніхто в Європі не має подібного досвіду», – сказав Борис Колесніков. Також міністр додав, що держава досить ефективно співпрацювала із бізнесом під час підготовки до турніру, було побудовано чимало готелів.

Тим не менш, в УЄФА висловили занепокоєння високими цінами в українських готелях, особливо на час Євро-2012. Операційний директор УЄФА Мартін Каллен наголосив, що це негативно впливає на імідж країни-організатора.

«Деякі власники готелів пропонують дуже високі ціни, це негативно впливає на імідж як країни-організатора, так і турніру загалом. Безумовно, це може вплинути на кількість гостей, які відвідають Україну під час Євро-2012. Тому я просив би українських колег узгодити ціни та знизити їх до прийнятного рівня», – сказав Мартін Каллен.

Так, під час Євро-2012 вартість кімнати у 3-зірковому київському готелі може досягати 350-500 євро за добу. У Варшаві, наприклад, кімната в подібних готелях коштуватиме 150-200 євро за добу. Вболівальники також матимуть змогу жити у наметових містечках, яких буде чимало в українській столиці. Проте, й тут ціна коливається від 11 до 450 євро. За словами Бориса Колеснікова, якщо ціни не знизяться, то вболівальники будуть після матчів летіти додому «лоу-кост» авіакомпаніями, що дешевше, аніж залишатися в Україні.

Загалом, на підготовку до чемпіонату Україна інвестувала 20 мільярдів гривень. Таку суму назвав заступник голови Нацагенства з підготовки Євро-2012 Валерій Жалдак. «В цілому, загальна сума інвестицій у підготовку стадіонів та аеропортів становить близько 20 мільярдів гривень», сказав Валерій Жалдак на прес-конференції у середу. Повністю за рахунок держави будувалися стадіони у Києві та Львові, частково у Харкові, а також злітно-посадкові смуги в усіх чотирьох містах.

Чемпіонат, на думку Валерія Жалдака, є унікальним шансом для України. «Під час турніру світова увага, за оцінками УЄФА – 4,5 мільярдів телеглядачів та близько одного мільйона фанів, буде спрямована на Україну та Польщу. А під час континентальної першості світові медіа будуть розповідати не тільки про футбол, але й про країну. Тому треба думати над тим, що показувати вболівальникам, як себе подавати», зауважив заступник голови Нацагенства з підготовки Євро-2012.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG