Спеціальні потреби

Представництва 3-х європейських країн закликали ООН розслідувати застосування дронів в Україні


Фото: Пожежники працюють, після обстрілу дроном будівлі в Києві, 17 жовтня 2022 року
Фото: Пожежники працюють, після обстрілу дроном будівлі в Києві, 17 жовтня 2022 року

Франція, Німеччина та Велика Британія в п’ятницю закликали ООН розслідувати звинувачення в тому, що Росія використовує іранські безпілотники для нападів на Україну.

У листі представництв Франції, Німеччини та Британії в ООН цитуються «вагомі докази з відкритих джерел, включаючи фотографії та відео, про розміщення Росією в Україні БПЛА серій Mohajer і Shahed».

У листі йдеться, що передача такої зброї порушує резолюції Ради Безпеки ООН.

І Іран, і Росія заперечують, що Тегеран надає Москві безпілотники.

Україна заявляє, що Росія використовувала безпілотники для здійснення так званих атак-камікадзе, під час яких літальний апарат навмисно врізається в ціль. Удари тероризують країну, призводять до жертв та виводять з ладу енергооб’єкти.

Президент України Володимир Зеленський з посиланням на українські спецслужби, стверджує, що Росія замовила Ірану 2400 безпілотників Shahed, а потім перейменувала їх у безпілотники Geran-2, що означає «герань» російською мовою.

Безпілотники містять вибуховий заряд і можуть зависати над цілями перед пікіруванням. Вони відносно дешеві, коштують близько 20 000 доларів США.

Деякі українці кажуть, що побоюються, що атаки безпілотників можуть стати звичним явищем, оскільки Росія намагається не витрачати ракети великої дальності.

Сполучені Штати, Велика Британія та Франція – всі постійні члени Ради Безпеки ООН, крім Росії та Китаю – нещодавно заявили, що Іран порушує резолюцію 2231 Ради Безпеки ООН, надаючи Росії безпілотники. Резолюція ООН схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном і шістьма світовими державами.

Посадовці США в четвер заявили, що іранські військові перебувають в Україні і допомагають росіянам з безпілотниками.

«Нам відомо, що вони [іранські війська] знаходяться у Криму, допомагаючи російським військовим у проведенні цих операцій безпілотників в Україні», — сказав журналістам прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.

Коли його попросили прокоментувати те, що Росія заперечує використання безпілотників іранського виробництва, Райдер відповів: «Очевидно, вони брешуть» і звинуватив Тегеран в «експорті терору не тільки на Близькому Сході, але і до України».

XS
SM
MD
LG