Спеціальні потреби

Угода про асоціацію Україна-ЄС «ув’язнена», – європейські міністри


Міністр закордонних справ Німеччини Ґвідо Вестервелле
Міністр закордонних справ Німеччини Ґвідо Вестервелле

Ряд західних ЗМІ у понеділок опублікували статтю про Україну міністрів закордонних справ Швеції, Великобританії, Чехії, Польщі та Німеччини. Вони заявляють, що протягом останніх двох років Україна розвивається у напрямку, що суперечить європейським цінностям. Міністри також закликали Київ запросити до України спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Ряд західних ЗМІ у понеділок опублікували статтю про Україну міністрів закордонних справ Швеції, Великобританії, Чехії, Польщі та Німеччини. У ній дипломати заявили, що протягом останніх двох років Україна розвивається у напрямку, що суперечить європейським цінностям. Міністри також закликали Київ запросити до України спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Україна та ЄС опинилися у тупиковому становищі щодо процесу асоціації. Про це йдеться у статті міністрів закордонних справ Швеції, Великої Британії, Чехії, Польщі та Німеччини, яку у понеділок опублікувала газета «Нью-Йорк Таймс».

«У той час, коли переговори про укладення Угоди про асоціацію було успішно завершено в грудні 2011-го року, подальший прогрес, а саме, підписання та ратифікація, насправді, блокується діями української сторони», – говориться у статті Карла Більдта, Вільяма Гейґа, Карела Шварценберга, Радослава Сікорські та Ґвідо Вестервелле.

На думку міністрів, розвиток подій в Україні впродовж останніх двох років змушує поставити під сумнів наміри Києва щодо дотримання фундаментальних цінностей, які є основою Угоди та наших відносин у широкому контексті.

Голови європейських МЗС зазначили, що, незважаючи на те, що Україна схвалила амбітну програму реформ, стан демократії в Україні викликає все більше занепокоєння.

«Незалежні засоби масової інформації і організації громадянського суспільства повідомляють про тиск з боку влади», – йдеться у статті.

Автори наголошують, що вироки колишнім урядовцям, екс-прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко та колишньому голові МВС Юрію Луценку мають ознаки політично мотивованого та вибіркового правосуддя.

«Буде справедливо сказати, що Угоду про асоціацію було «ув’язнено», а ключ знаходиться в руках керівництва країни», – кажуть автори статті.

Водночас міністри закордонних справ закликали владу України забезпечити участь у виборах на рівних умовах всіх політичних партій, включаючи опозицію та її лідерів, та запросити заздалегідь спостерігачів від БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ) для підготовки підґрунтя для представницької делегації міжнародних спостерігачів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG