Спеціальні потреби

Коронавірус випробовує міцність ЄС, де узгоджують порятунок від економічної кризи


Міністри фінансів Європейського Союзу узгодили у четвер план заходів на €500 мільярдів для підтримки економіки країн організації, що постали перед загрозою економічної кризи внаслідок пандемії коронавірусу.

Опрацювання плану, який має бути затверджений керівниками держав ЄС у найближчі дні, знову виявило розбіжності між переважно північними країнами і групою південних держав найбільше вражених коронавірусом та найбільш фінансово обтяжених.

Зокрема Італія гучно вимагає небувалих кроків, і прем’єр-міністр Джузеппе Конте навіть застерігав цього тижня, що саме існування Євросоюзу може бути під загрозою, якщо організація не виявить надзвичайного рівня солідарності.

Європа показала, що в часи кризи вона може збиратися з силами і досягати результатів.
Бруно Ла Мер, міністр фінансів Франції

Уряди країн Європи та інших держав світу вдаються до термінових заходів для пом’якшення того, що голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Ґеорґієва назвала загрозою найгіршої глобальної економічної кризи з часів Великої депресії 30 років двадцятого сторіччя.

Законодавці у Сполучених Штатах раніше узгодили набір заходів на суму близько 2 трильйонів доларів для підтримки американської економіки.

Європейці узгодили зокрема виділення 100 мільярдів євро на субсидії компаніям, щоб вони могли платити зарплати працівникам і не скорочувати робочі місця.

З Європейського стабілізаційний механізму виділять 240 мільярдів євро на дешеві кредити для урядів країн ЄС, які потерпають від найбільших фінансових проблем.

“Європа показала, що в часи кризи вона може збиратися з силами і досягати результатів”, - сказав французький міністр фінансів Бруно Ла Мер.

Домовленість європейських урядовців досягнена у четвер не згадує радикальну ініціативу, підтримувану Італією, Іспанією та Францією, що передбачає випуск так званих “корона облігацій”.

Нідерланди та інші країни виступили категорично проти того, щоб фінансова відповідальність за такі облігації лягала спільним борговим зобов’язанням на усі держави ЄС.

Через це перший етап переговорів на рівні міністрів фінансів цього тижня тривав 16 годин і був безрезультатним.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у четвер телефонувала прем'єр-міністрові Нідерландів Марку Рютте, що допомогло досягненню компромісу.

Європейські міністри фінансів погодилися, що керівники країн Євросоюзу можуть надалі обговорювати застосування “новаторських фінансових інструментів”.

Агентство Reuters вважає, що це означає багато подальших важких суперечок.

Дивіться також: Волонтери у США збирають кошти на засоби індивідуального захисту від коронавірусу для українських лікарів

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG