Спеціальні потреби

Половина населення Естонії проти переходу країни на євровалюту


Половина населення Естонії проти переходу країни на євровалюту
Половина населення Естонії проти переходу країни на євровалюту

1 січня Естонія стане 17-им офіційним членом єврозони. Це перша балтійська країна, яка введе в обіг євро. Однак, беручи до уваги фінансову кризу у Європі, багато естонців вважають, що зараз не найкращий час змінювати валюту. Попри занепокоєння щодо майбутнього європейської валюти, у банках Талліна вже не вистачає монет євро, які введуть в обіг з 2011-го року. Водночас, у суспільстві існує ще багато упередження щодо вступу Естонії у єврозону. Ось що каже один із мешканців столиці країни:

«Нам це не потрібно. Розмір банкнот інший, у мене навіть гаманця немає для євро. Яка в цьому користь? Ми витрачаємо мільйони, щоб перейти на цю валюту, а діти у наших школах навіть не мають безкоштовних обідів».

Як показало опитування громадської думки, половина населення країни позитивно оцінює заміну національної валюти на євро. Молодь, яка багато подорожує, каже, що тепер не доведеться обмінювати гроші.

Інша частина естонців бачить більше недоліків, ніж переваг. А уряд країни побоюється, що євро може стати ще менш популярним через зріст цін на продукти в країні. Однак економіст Гардо Пагула говорить, що підвищення цін не пов’язане з переходом на євровалюту:

«Ціни на продукти зростають через спекотне літо в Росії та неврожай в інших країнах світу. Однак, звичайно всі пов’язують це з євро».

За прогнозами економістів, найважчими будуть перші два тижні січня, коли естонська економіка перейде на валюту, якій не довіряє майже половина населення країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG