Спеціальні потреби

США б’ють рекорди за кількістю довгожителів


Сьогодні в Америці мешкає приблизно 72 тисячі людей, яким за 100 років. За кількістю столітніх Сполучені Штати випереджають усі країни світу. Таємниця довголіття у сьогоднішніх умовах це – сукупність факторів, серед яких, доступність медицини та здоровий спосіб життя відіграють дуже важливу роль. Популяризація активного способу життя серед літніх людей давно проводиться в країні. Але в умовах економічної кризи не кожен пенсіонер може собі дозволити відвідувати спортивний клуб чи басейн.

Останні два роки у США почали відкриватися центри для спілкування пенсіонерів, що не вимагають великих затрат з місцевого бюджету.

У штаті Вірджинія у центрі для літніх людей щотижневі заняття танцями користуються надзвичайним успіхом серед пенсіонерів, про що свідчить висока відвідуваність.

«Мені подобається. Я люблю сюди приходити. Фізична активність піднімає мені настрій. Це добре і для мого мозку, бо мені треба запам’ятати усі ці кроки», – каже 71-річна Една Ладен.

Ще два роки тому нічого схожого у цьому районі не було. Засновниця центру Коразон Фолі згадує як вперше звернулася у міськраду з проханням посприяти у відкритті центру:

«Спочатку вони сказали ні: немає грошей і немає персоналу. А я запитала: «Навіщо вам гроші?». А вони кажуть: «На побудову центру». Я відповіла, що немає потреби будувати центр, треба тільки звернутися до церков чи організацій, які готові надати свої приміщення».

Так і з’явився центр для літніх людей без стін, як іронічно назвали його засновники, адже центр не має власного будинку. У приміщеннях, які надають церкви, школи, бібліотеки та бізнеси, центр влаштовує заняття йогою, тай-чі, проводить зустрічі книжкового клубу чи пропонує комп’ютерні класи. Урок роботи на комп’ютері, наприклад, коштує 5 доларів. Гроші ідуть на оплату інструкторів. Пенсіонерка Аннет Девіто прийшла, аби краще опанувати комп’ютер, дізнатися щось новенького.

«Одна з тем торкалася Фейсбука. Ми найбільше про це говорили», – ділиться досвідом Аннет.

Шерлі Дібартоло та її чоловікові найбільше подобається танцювальна програма.

«Ми зустріли тут багато нових людей, стали фізично активнішими. Адже повинні встати, зібратися і йти на заняття», – каже Шерлі.

Представник міської ради Джон Кук вважає, що такі центри є найкращим прикладом залучення громади до вирішення проблем, які не під силу владі:

«Представники місцевої влади залучені до цього, але, найголовніше, що програмою керують волонтери».

За розвиток громади і сприяння фізичній активності людей похилого віку, центр уже відзначили різними нагородами. Торік від Міністерства захисту навколишнього середовища, цього року від Національної асоціації повітів.

«Допомагати старшим людям означає допомагати їх родинам, а від цього збагачується вся громада», – переконана Коразон.

Медики доводять, що літні люди, які залишаються фізично активними, рідше звертаються до лікарів. У масштабах країни, це означає менше витрат на систему охорону здоров’я.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG