Спеціальні потреби

США хочуть відставки Мубарака, однак не зараз


Протягом двох останніх тижнів політика США щодо ситуації в Єгипті зазнала значної еволюції. Наразі Адміністрація Обами відкрито заявляє про те, що Мубарак має піти у відставку. Але в той же час зробити це він має поступово, дотримуючись єгипетської Конституції, аби уникнути хаосу у країні з населенням 80 мільйонів.

Протестуючі на центральній площі Каїра розставили намети, кажучи, що вони не підуть доти, доки президент Єгипту Госні Мубарак не подасть у відставку.

Президент Барак Обама думку про те, що Мубараку треба розпрощатися з владою, розділяє. Але перед тим, заявив Обама в інтерв’ю американським телеканалам, Мубарак мусить розпочати перехід до демократії в країні:

«Лише він знає, що він збирається робити. Але ми знаємо єдине: Єгипет не може повернутися до того режиму, що існував. Що ми можемо зробити так це сказати йому: “Настав час розпочати реальні зміни в країні”».

Джерела в Адміністрації президента кажуть, що у США побоюються, що раптовий відхід Мубарака від влади може привести до хаосу та безвладдя в Єгипті. Демократичній опозиції потрібний час, зміни в Конституції та реформи, аби набрати силу та протистояти екстремістським поглядам та впливу «Мусульманського братства». Прихід до влади цієї ісламістської організації в Єгипті стане реальною поразкою політики США на Близькому Сході. Барак Обама зазначив, що «Мусульманське братство» добре організоване і його ідеологія є антиамериканською.

Експерт Центру Вудро Вілсона Дейвид Оттавей вважає, що Адміністрації США, надзвичайно складно визначитися з вибором позиції:

«Чесно кажучи, я сумніваюся, чи вони розуміють, наскільки складно домогтися змін, залишаючись у рамках Конституції».

Згідно з Конституцію Єгипту, якщо президент подає у відставку, країну очолить спікер парламенту. Він має оголосити нові вибори протягом 60-ти днів. Експерт з питань Близького Сходу Вільям Добсон сумнівається, що цей шлях приведе до якісно нового режиму:

«Повалення режиму Мубарака не означає автоматичної зміни уряду. В Єгипті залишається військовий режим, який може вибрати нового Мубарака. Таким чином люди будуть відчувати, що вони домоглися змін, а насправді при владі залишатимуться ті ж самі генерали».

Оттавей погоджується, кажучи, що в арабському світі немає прикладів, де б військовий режим породив демократію. Експерт радить Бараку Обамі публічно оголосити, яких саме реформ США очікують від єгипетського уряду та коли вони мають бути впроваджені. Таким чином, каже він, протестуючі побачать, що до їхніх занепокоєнь прислухаються та на країну чекають реальні зміни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG