Спеціальні потреби

Єгипет: поваленого президента затримали за зв’язки з рухом Гамас


Суддя в Єгипті виніс рішення про подальше утримання під вартою усунутого від влади президента Мухамеда Мурсі на підставі звинувачень у змові з палестинським войовничим угрупованням Гамас. Втім, країна готується до запланованих на п’ятницю велелюдних мітингів супротивників і прихильників Мурсі.

За повідомленням інформагентства MENA, Мурсі затримали на ще 15 діб для розслідування звинувачень. Колишнього президента Єгипту Мурсі усунули з посади 3 липня 2013 року в результаті ультиматуму, висунутого військовими. Нині він утримується під вартою військових у невідомому місці.

Слідчі намагаються встановити чи палестинське угруповання Гамас допомогло Мурсі і ще 30 членам «Мусульманського братства» втекти з каїрської в'язниці під час народного повстання 2011 року, у результаті якого було повалено президента Госні Мубарака.

Однак «Мусульманське братство» стверджує, що з втечею в’язнів допомогли місцеві мешканці. Проте суд у Каїрі розслідує справу можливої співпраці Мурсі з Гамасом з метою чинення нападів на поліцейські відділення. Поки що неясно чи Мурсі буде приятгнуто до судової відповідальності.

Речник «Мусульманського братства» піддав критиці подальше затримання Мурсі і звинувачення висунуті проти нього, кажучи, що це лише свідчить про повернення країни до ери Мубарака.

Втім, на п’ятницю заплановані масові протести прихильників і супротивників Мурсі, викликаючи побоювання щодо продовження насильства в країні, в результаті якого досі загинуло близько 100 людей.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG