Спеціальні потреби

Президент ЄБРР поіменно назвав здобутки України, які дають підстави для оптимізму


Ось чому у ЄБРР радять Україні скорочувати кількість банків. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Ось чому у ЄБРР радять Україні скорочувати кількість банків. Відео

Три дні, 17-19 квітня, у Вашингтоні проходитимуть щорічні весняні збори МВФ та Світового Банку, під час яких тема України буде однією з пріоритетних. Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті, який також прибув в Вашингтон, розповідає, що готовий поділитися з іншими інвесторами досвідом банку роботи в Україні. Про це він розповів в інтерв’ю «Голосу Америки» напередодні відкриття зборів.

За словами Чакрабарті, ЄБРР має загалом позитивний досвід роботи в Україні. Минулий рік став рекордним за кількістю інвестицій – організація надала 1.2 мільярди євро українським приватним компаніям, муніципалітетам та державним підприємствам.

Був відкритий новий офіс організації у Львові, росте штат у Києві. Втрати від інвестицій на окупованих бойовиками територіях, Сума Чакрабарті називає незначними:.

«Звичайно, ми мали інвестиції в Східній Україні і мусили закрити проекти, бо туди немає доступу, не можемо ними керувати. Але це дуже незначна частка всього портфелю банку в Україні».

Президент ЄБРР переконуватиме інвесторів, що в Україну можна і треба вкладати гроші

Під час зборів МВФ-Світового банку Президент ЄБРР переконуватиме інвесторів, що в Україну можна і треба вкладати гроші:

«Я не буду робити вигляд, що в умовах війни легко залучати інвестиції. Саме тому важливо для міжнародних організацій, таких як наша і інших партнерів більше говорити про ту частину України, яку не зачепила війна, і де ми можемо інвестувати».

Також він продовжуватиме працювати з міністром фінансів України Наталією Яресько, що також прибула в Вашингтон, над реструктуризацією зовнішнього боргу. За умовами кредиту МВФ, Україна має відшукати внутрішні резерви на суму до 15 половиною мільярдів доларів за рахунок відстрочки у виплатах за зовнішніми позичаннями.

ЄБРР збільшує інвестиції в Україну, готовий до усього
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

«Я з нею бачився 7-8 разів за кілька останніх місяців. Ми обговорюємо реформи, інвестиції і як ми можемо спільно працювати над реструктуризацією боргу. Ми будемо про це говорити з американськими, європейськими власниками українських облігації», - розповів президент банку.

Скільки сам банк вкладатиме в Україну цього року, Президент назвати не може. Усе залежить від процесу реформ. Перше, що, він наполягає, має зробити український уряд, - консолідувати банківську сферу:

«В Україні забагато банків, забагато збанкрутілих банків. Це навіть смішно, скільки банків в країні, враховуючи кількість населення. Необхідна певна консолідація, реструктуризація і рекапіталізація. Також необхідно, щоб уряд обмежив інтерес олігархів в банківській сфері. Є ознаки, що він це вже починає робити».

Вимога боротьби з корупцією завжди була однією з умов позичань з боку ЄБРР. Енергетична сфера – пріоритет номер один. Банк працює з НАК «Нафтогаз України» по кількох проектах.

Олігархи мають "затягнути паски" першими - експерт "Атлантичної ради"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

«Ця організація сьогодні має набагато кращий менеджмент, кращу структуру управління, дотримується кращих стандартів корпоративного управління, - зазначає Чакрабарті. - Але їй треба допомогти в сенсі закриття дефіциту за рахунок підняття тарифів. Вони підуть в гору, звичайно, згідно з умовою договору з МВФ. І це, звичайно, зробить цю організацію більш фінансово здоровою. Фінансово здоровий Нафтогаз залишає менше місця для корупції».

Банкір говорить, що Україні не уникнути підняття тарифів на тепло та електроенергію. Пом`якшити шок для населення можна за рахунок субсидій, для яких уряд мусить залучати і міжнародні гранти.

Одна з найбільших статей імпорту для Єгипту це - експорт з України, в основному продуктів агробізнесу
Сума Чакрабарті, Президент ЄБРР

«Це полегшить ЄБРР надання кредитних ліній для енергозбереження, що допоможе багатьом споживачам, у першу чергу, середньому класу, інвестувати в енергозберігаючі пристрої в їхніх домах», - каже банкир.

Банк продовжуватиме активно владати в аграрну сферу.

«Нещодавно я був в Єгипті і мені було приємно побачити, що одна з найбільших статей імпорту для Єгипту це - експорт з України, в основному продуктів агробізнесу. Ми маємо допомоги цьому сектору, тому що це - джерело закордонних надходжень для України», - переконаний Президент ЄБРР.

Банк готовий працювати з новими клієнтами, а також - видавати кредити в гривні.

«Питання, яке стає для нас все важливішим, - це збільшити інвестиції в місцевій валюті. Багато малих бізнесів в Україні не торгують за кордоном, лише в середині країни. Це те, що ми робимо в інших країнах. Уряд і центральний банк пообіцяли просуватися у цьому питанні».

З середини минулого року рішенням ради директорів ЄБРР були замороженні усі нові інвестиційні проекти в Росії.

«Все, що ми робимо, підтримуємо портфель існуючих проектів, як були схвалені раніше. У нас близько 300 проектів», - зазначив він.

Подальша доля цих програм, говорять у банку, залежить від політики Кремля та відповідної реакції ради директорів банку.

Дивіться також: В Україні вже повна демократія, а корупція під контролем - економіст Аслунд

В Україні вже повна демократія, а корупція під контролем - економіст Аслунд. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG