Спеціальні потреби

Столтенберґ, Дуда не бачать ознак "навмисного нападу", Макрон закликає до "недопущення ескалації", після падіння ракети у вівторок


Поліція розслідує падіння ракети, яка вбила двох людей в Польщі
Поліція розслідує падіння ракети, яка вбила двох людей в Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що немає свідчень того, що ракети, які впали на територію Польщі, були "навмисним нападом". "Немає ознак, того, що це був навмисний напад на Польщу, - твітує посадовець у середу. - Найімовірніше, це ракета С-300 російського виробництва". Він додав, що поки немає доказів, що це був постріл російської сторони, але є ознаки того, що ракета протиповітряної оборони, "на жаль впала на територію Польщі".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час брифінгу для преси в середу вказав, що слідство триває, "але немає свідчень того, що це був результат навмисного нападу". За попередніми даними, "інцидент, ймовірно, спричинила українська ракета ППО, якою вистрілили, щоб захистити територію України проти атак російськими крилатими ракетами".

Президент США Джо Байден напередодні заявив про невелику ймовірність того, що ракету було випущено з Росії.

У вівторок Росія провела десятки ракетних пострілів по території України. В цей час багато світових лідерів перебували на саміті "Групи 20" на індонезійському Балі. Більшість країн "Групи 20" рішуче засудили російську агресію проти Росії та підтвердили вимогу ООН до "повного та безумовного виведення російських військ з території України", йдеться в заяві, виданій за результатами засідання на Балі.

Президент Індонезії Джоко Відодо, який приймав саміт, заявив звертаючись до преси в середу, що "шкодує щодо інциденту в Польщі" і закликав всі сторони "зберігати спокій та утримуватись від ескалації напруги" а також припинити війну.

Президент Франції Еммануаль Макрон заявив в середу на саміті, що зібрання має "надіслати чіткий сигнал недопущення ескалації ... щоб зберегти мир і уникнути розділення світу".

На думку Макрона, Китай може "перебрати більшу посередницьку роль в наступні місяці, щоб запобігти поверненню потужніших сухопутних наступів на початку лютого".

В статті використано матеріали АР, Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG