Спеціальні потреби

Компанія, яка понад півтора століття випускає барабани


Сучасні виробничі технології дозволяють швидко і дешево виробити майже будь-який товар. Однак, якість цих товарів нерідко залишає бажати кращого. У наш час важко знайти щось зроблене, як говориться, на віки. Стандартами якості старих майстрів продовжує керуватися компанія Нобл і Кулі у штаті Массачусетс. Протягом понад 150 років тут виготовляють барабани, які прагнуть мати у своїй колекції як діти, так і професійні музиканти.

Джордж Керол усе своє життя присвятив барабанам. Один з його улюблених інструментів виготовляє саме компанія Нобл і Кулі. Він каже:

«Це чудові барабани. Вони звучать як найкращі барабани світового рівня. Звук такий, який повинен бути. Вони виготовляють їх дуже уважно і досягають чудової якості, старого зразка».

Після кар’єри у військових оркестрах Джордж пішов на пенсію і у вільний час бере участь у заходах, пов’язаних з інсценізацією подій часів Громадянської війни. Барабани компанії Нобл і Кулі підходять для цього найкраще.

Адже вони робляться за тогочасною технологією, з дерева вигнутого за допомогою пари. В компанії використовують ті самі прилади, якими користувались з часу свого заснування у 1854 році. За словами президента фірми Джея Джоунса, завдяки цьому їх барабани мають гучне і чисте звучання:

«Музиканти, яким потрібні барабани, тепер хочуть, аби вони були зроблені з суцільної деревини, вигнутої парою. Вони краще звучать, порівняно з барабанами з фанери».

Джей Джоунс – нащадок одного із засновників компанії Джеймса Кулі у шостому поколінні. Він розповідає, що його пращур разом із Сайласом Нобелом заснував фірму виробництва дитячих барабанів. З часом, каже Джей Джоунс, їх інструменти набули надзвичайної популярності:

«У перший рік роботи вони виготовили 631 барабан. Відразу після Громадянської війни вони почали випускати 80 тисяч на рік».

Коли у 1861 році розпочалась Громадянська війна, компанія почала виготовляти військові барабани. Інструменти на зразок цього, що брав участь в одній з історичних битв, грали важливу роль під час війни, підкреслює Джей Джоунс:

«Барабани використовували як засіб зв’язку. Тоді ж не було радіо. Різні барабанні звуки означали, скажімо, відхід чи зміну тактики. Кожна мелодія мала своє значення, тож барабани виконували роль зв’язкового на полі бою».

Компанія продовжувала випускати військові барабани до 20-х років минулого сторіччя, а дитячі до 80-х. У часи розквіту компанія Нобл і Кулі випускала понад 1000 інструментів на день, які продавались по всій країні. Джей Джоунс продовжує розповідь:

«Розквіт компанії припав на 70-ті роки. 79-й був найуспішнішим роком. Це була ера рок-н-ролу. Часи Бітлів. Всі були заряджені музикою, і кожна дитина хотіла бути барабанщиком. Тоді ми продали величезну кількість інструментів».

На початку 80-х конкуренти з-за океану почали «відбивати» бізнес у компанії. Тож у 1984 році Джей почав виготовляти барабани для професійних музикантів, використовуючи технології, якими користувались засновники фірми. Високоякісні інструменти його виробництва заробили гарну репутацію у світі музики. Барабанами Нобл і Кулі користуються музиканти, які грають з Полом Макартні, Філом Колінзом, Стінгом, Біллі Джуолом та іншими.

Як каже Джордж Керол, ці інструменти відрізняються майстерністю виготовлення, яку у наш час дуже важко знайти:

«У цих барабанах можна почути стандарт якості, яким керувались старі майстри. Це не зроблене абияк, щоб заробити гроші».

І хоча Нобл і Кулі тепер випускають переважно професійні інструменти, тут досі, як і 155 років тому, виготовляють дитячі барабани.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG