Спеціальні потреби

У США посуха завдає катастрофічних збитків врожаю


Рекордно високі температури повітря і нестача опадів по всій території США продовжують висушувати угіддя у найбільш спекотний за останні десятиліття рік.

Для деяких фермерів, особливо на південному заході де посуха відчувається найбільше, збитки завдані кукурудзі та посівам сої є катастрофічними. Так фермер Алан Бауерс щодня дивиться, як його потенційні прибутки кришаться на очах. Кукурудза на його полі у штаті Іллінойс настільки суха, що ламається від найменшого дотику. За його словами, такого він у своєму житті ще не бачив. На його полі сьогодні не можна знайти жодного стебла, яке б мало кукурудзу придатну для вжитку. Через посуху, в такому стані перебувають тисячі гектарів його землі, каже він:

«Це щось неймовірне. Ти щодня проїжджаєш цими полями і не віриш своїм очам. Встаєш вранці і розумієш, що наступна зарплата може бути через тринадцять місяців. Кукурудза і соя - це наша зарплата».

Всередині липня Бауерс прийняв складне для нього рішення. Ризикуючи втратити майже все, він вирішив повністю скосити посіви кукурудзи:

«Ми зробимо з них те, що називається «силосом зерна», для корів та інших тварин. А якщо ми будемо чекати поки посіви висохнуть повністю, то потім вони навіть уже на це не згодяться. Тож ми повинні зробити все вчасно, поки воно все не перетворилося на повний, умовно кажучи, пил», - говорить Алан.

«Це щось неймовірне. Ти щодня проїжджаєш цими полями і не віриш своїм очам».
Алан Бауерс, фермер
Пил тепер можна бачити на більшості угідь Бауерса. Його роздмухує вітер, адже чимало посівів уже скошені. Нескошеними залишилися лише окремі невеличкі місцевості. Це – для страхового агентства, яке прийде оцінювати збитки фермера. Алан Бауерс з дружиною Лорі сподіваються, що страховка частково покриє витрати, аби їх сім’я у цьому році могла звести кінці з кінцями:

«У нас немає начальника. Немає звідки чекати допомоги. І це важко. Ми можемо розраховувати лише один на одного і на сім’ю, з якою через все це мусимо перейти», - говорить Лорі Баверс, дружина Алана.

Решту угідь на фермі Бауерсів – це посіви сої. І якщо протягом найближчих тижнів не пройдуть сильні зливи, то й тут нічого буде збирати. За словами Лорі, у цьому році вони вже навряд чи на щось зможуть розраховувати.

Тим часом чоловік Лорі сьогодні уже хвилюється про наступний рік. Говорить, якщо буде така ж посуха, як у цьому році то він не впевнений, чи зможе родинна ферма, яка служила чотирьом поколінням його предків, взагалі вижити:

«Тоді буде вп’ятеро складніше, ніж у цьому році», - додає він.

Родина Бауерсів зізнається – єдине, що може їх врятувати, так це дощ, який вони просять у Бога увесь цей рік.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG