Спеціальні потреби

Напад дронів спричинив пожежу і тимчасову зупинку роботи російського НПЗ


Попередня пожежа на енергетичних об’єктах після атаки українського безпілотника в Ярцево, Смоленська область, Росія. Фото з відео в соціальних мережах, опублікованого 24 квітня 2024 року. REUTERS
Попередня пожежа на енергетичних об’єктах після атаки українського безпілотника в Ярцево, Смоленська область, Росія. Фото з відео в соціальних мережах, опублікованого 24 квітня 2024 року. REUTERS

Західні ЗМІ повідомляють, що нафтопереробний завод у Слов'янську-на-Кубані в Краснодарському краї Росії частково призупинив роботу через атаку дронів.

За словами одного керівників підприємства, якого цитує телеканал CNN, робота на заводі була "частково призупинена" після того, як 10 безпілотних літальних апаратів (БПЛА) влетіли на НПЗ, викликавши пожежу.

Як повідомив у мережі Telegram голова Слов'янського адміністративного району Роман Синяговський, усього було дев'ять нападів на резервуарний парк і та інші об'єкти підприємства.

Британська газета The Guardian звертає увагу на те, що Росія повідомила, що перехопила 68 українських безпілотників у ніч із п'ятниці на суботу на півдні Краснодарського краю та над анексованим Кримом.

Згідно з інформацією Міноборони, всі вони були збиті не завдавши шкоди – 66 безпілотників було збито над Краснодаром, а два інші – над Кримським півостровом, який Москва анексувала в 2014 році.

Міністерство оборони Росії заявило в суботу, що Київ запустив 66 безпілотників для атаки на Краснодарський край, але всі вони були перехоплені.

Як зауважив у мережі Х ( колишня Twitter) кореспондент газети The Wall Street Journal Ярослав Трофимов, атака безпілотників, що спричинила пожежу, вразила і інший нафтопереробний завод на північному Кавказі.

«Україна продовжує атакувати російські нафтопереробні заводи безпілотниками. Масований нічний наліт на Краснодарський край на північному Кавказі, серед інших цілей уражені Слов’янський та Ільський нафтопереробні заводи», – зауважив журналіст у своєму твіті, який містив кадри з місцевих каналів соціальних мереж.

Агентство Reuters повідомило, посилаючись на своє джерело в Службі безпеки України, що атаку вчинила СБУ. А українські безпілотники також вночі обстріляли військовий аеродром Кущівськ у цьому ж районі, додало джерело.

"СБУ продовжує вести ефективний прицільний наліт на військові та інфраструктурні об'єкти в тилу противника", - повідомило джерело у розмові з агенцією.

Україна посилила свої атаки на російські нафтові та енергетичні об’єкти за допомогою безпілотників дальнього радіусу дії, зауважує Reuters.

Агентство передає позицію Києва, згідно з якою нафтопереробні заводи законними цілями, незважаючи на заклики іноземних союзників припинити удари, щоб уникнути помсти Росії та різкого зростання світових цін на нафту.

Київ відповідає, що напади на українську інфраструктуру не були "відповіддю" Росії, а тривають з початку широкомасштабного російського вторгнення, незалежно від того, що робили українські сили.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG