Спеціальні потреби

Витік нафти в Мексиканській затоці додав аргументів природозахисникам


Катастрофа в Мексиканській затоці додала аргументів противникам видобутку нафти в узбережних водах США. Ще за правління Джорджа Буша, притиснута стрибком цін на пальне, адміністрація Сполучених Штатів пропагувала ідею буріння нафти поблизу американських берегів і зокрема неподалік Аляски. Підтримала цю ініціативу і адміністрація Барака Обами, яка щоправда, після трагедії у Мексиканській затоці призупинила цей процес до з’ясування причин аварії.

Розлив нафти у Мексиканській затоці підштовхнув 15 екологічних організацій звернутися до Міністерства внутрішніх справ з проханням переглянути графік розвідувального буріння біля північного узбережжя Аляски.

Говорить представник Ліги дикої природи Аляски Девід Диксон:

«Це можна зупинити розчерком пера міністра Салазара чи президента Обами».

Групи захисту довкілля намагаються зупинити проекти буріння у цьому районі ще з часів президента Буша. Тепер у них з’явилася ще одна вагома причина – аварія на нафтовидобувній платформі. Девід Диксон продовжує:

«Жодне місце на Землі не було більш готове боротися з розливом нафти, ніж район у Мексиканській затоці. У Чукотському морі таких можливостей немає. Найближчий порт знаходиться за тисячу 600 кілометрів».

Навіть незначну за масштабами аварію біля північних берегів Аляски буде важко подолати – наполягають екологи – а це може мати руйнівні наслідки для довкілля. Девід Диксон каже:

«Ми виступаємо за те, щоби зачекати… поки ми не дізнаємося про потенційні наслідки для екосистеми морського середовища, де проходяться буріння. І допоки у нас не буде можливостей і технології зупинити вилив нафти».

Розвідувальні буріння біля берегів Аляски заплановані у двох місцях – у Чукотському морі, що за 80 кілометрів від берега у районі, де полюбляють зупинятися мігруючі кити. Та у морі Бофорта, що 20 кілометрів від Арктичного національного заповідника. Обидва місця знаходяться в суворих погодних умовах, у яких важко працювати. Девід Диксон:

«Крига ускладнить пошуки витоку нафти… з трубопроводу чи гирла свердловини тому що її не видно, все вкрито льодом».

Негайно після інциденту у Мексиканській затоці президента Обама заявив, що США призупиняють всі проекти прибережного буріння до часу з’ясування причин аварії. Але чи розповсюджується це розпорядження на Аляску – не зрозуміло.

Нафтові та енергетичні компанії заявляють, що з тисячі нафтових платформ, які оперують у Мексиканській затоці, лише на одній сталася серйозна аварія, тому це не повинно вплинути на плани буріння поблизу Аляски.

Рендал Луті є директором Національної асоціації морської промисловості, що представляє інтереси понад 250 американських енергетичних компаній. В адміністрації Буша пан Луті працював в Міністерстві внутрішніх справ. Він, очевидно, захищає ідею буріння, але не без застережень:

«Ті, хто виступають проти буріння, я гадаю, побачили для себе чудову нагоду поновити мораторій. Я не вважаю, це відповіддю. Бодай не зараз. Спочатку дізнаймося, що сталося і як вирішити проблему».

Луті погоджується з тимчасовою забороною на буріння у прибережних зонах. Разом з тим він не бачить, чому треба зупиняти розвідувальні роботи біля берегів Аляски, тим більше що дозвіл на це уже є:

«На цьому етапі…я не бачу потреб зупинятися. Водночас, я вважаю, що треба діяти обережно».

Захисники навколишнього середовища вважають, що енергетичні потреби США треба вирішувати не за рахунок нових бурінь, а за рахунок розвитку альтернативних джерел енергії. І хоча розвиток поновлювальних джерел енергії набирає у США швидких темпів, їх далеко не достатньо на цьому етапі для того, щоб витіснити з ринку нафтову і газову промисловості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG