Спеціальні потреби

Майкл Дуґлас бореться з раком гортані


Днями відомий голлівудський актор і режисер Майкл Дуґлас визнав, що у нього знайдено рак гортані. Лікарі були неспроможні виявити хворобу впродовж досить довгого часу, попри скарги на болі в горлі і у вусі. Як з’ясувалось, одним з факторів ризику актора є споживання алкоголю і паління цигарок.

Майкл Дуґлас, виступаючи в програмі Дейвида Леттермана, вперше відкрито говорив про те, що у нього виявлено рак гортані четвертої стадії.

«У мене рак. Я дізнався про це близько трьох тижнів тому», сказав актор у студії Леттермана.

Дуґлас також розповів, що на початку літа почав скаржитись на невпинний біль в горлі, але лікарі досить довго нічого не знаходили, поки не виявили в гортані пухлину розміром у грецький горіх. Шістдесяти-п’ятилітній актор вважає, що причиною хвороби є його звички.

«Я курю і п’ю. Ця форма раку викликається споживанням алкоголю», - зазнався він.

Майже всім відомо, що куріння може викликати рак, але мало кому відомо про зв’язок між хворобою і алкоголем.

Експерти вважають, що алкоголь відноситься до канцерогенних для людей субстанцій. Принаймні 4 порції алкоголю на день пов’язують з виникненням раку печінки, товстої кишки, гортані тощо. Навіть один алкогольний напій на день може призвести у жінок до раку грудей. Науковці також остерігають, що на розвиток раку, за ознаками, не впливає, який саме алкоголь споживається.

Механізм розвитку раку під впливом алгоколю повністю не з’ясований. За однією з провідних теорій, спирт в організмі перетворюється на ацетальдегід, який є канцерогеном.

Ризик розвитку раку під впливом алгоколю демонструється в дослідженнях мормонів. У мормонів, яким за їх віруваннями забороняється пити, наявний значно нижчий рівень раку горла чи грудей.

Майкл Дуґлас розповів, що рак у нього не поширився нижче горла. Він вже почав облучення і хіміотерапію і лікарі дають йому досить оптимістичні прогнози. «Мої шанси досить високі, наразі це десь 80 відсотків», - каже актор.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG