Спеціальні потреби

Допомога в кредит. Демократи в Конгресі США можуть підтримати спікера Джонсона - ЗМІ


Демократи в обох палатах Конгресу прокоментували американським ЗМІ, що готові розглянути допомогу Україні у вигляді позики”. Фото: Associated Press
Демократи в обох палатах Конгресу прокоментували американським ЗМІ, що готові розглянути допомогу Україні у вигляді позики”. Фото: Associated Press

Представники Демократичної партії США почали демонструвати відкритість до стратегії надання допомоги Україні у формі позики, а не безоплатно, як було досі, починаючи з 2022 року, пишуть американські ЗМІ.

Таку ідею минулого місяця висловив колишній президент США і популярний політик-республіканець Дональд Трамп у тезах передвиборчої кампанії. Про таку можливість говорив і сенатор-республіканець Ліндсі Грем під час візиту до Києва, інформують американські ЗМІ. Спікер Палати представників Майк Джонсон під час пресконференції 20 березня повідомив, що у Конгресі активно обговорюється “концепція надання допомоги [Україні] в кредит".

“Якщо ми не можемо зробити нічого, окрім цього, нам, можливо, доведеться розглянути кредит”, – цитує USA Today голову Комітету із закордонних справ Сенату республіканця Бена Кардіна.

Тепер же про таку можливість кажуть і представники Демократичної партії.

“Деякі демократи, які відчайдушно бажають отримати фінансування для країни, у якої закінчуються ресурси для протистояння російським нападам, кажуть, що вони готові розглянути позику”, – пише видання USA Today.

Газета The Hill додає, що демократи в обох палатах Конгресу “припускають, що вони готові підтримати допомогу Україні у вигляді позики”.

А загалом ця ідея, констатує видання, набирає обертів, оскільки прихильники якнайшвидшої допомоги Україні “намагаються вийти з глухого кута”, що утворився у Палаті представників, де застряг пакет додаткової допомоги союзникам США, що був уже схвалений Сенатом.

The Hill цитує конгресмена-демократа Бенні Томпсона:

"Демократи підтримують допомогу Україні. Незалежно від того, чи називаєте ви це позикою, чи як завгодно, надайте їм необхідні ресурси".

Водночас газета припускає:

"Мало хто вірить, що Україна коли-небудь поверне позики, враховуючи витрати на реконструкцію в трильйони доларів, з якими Київ напевно зіткнеться... Але проєкт позики міг би дати деяке політичне прикриття для республіканців, що могли б представити ідею своїм виборцям як стратегію полегшення фінансового тягаря для платників податків США".

В Конгресі кажуть, що ідею допомоги Україні в якості позики ще належить узгодити з Білим домом. Журналісти The Hill звернулися також по коментар до адміністрації Джо Байдена і радник Білого дому з питань комунікацій в сфері нацбезпеки Джон Кірбі, відповідаючи, “не виключив можливість позики”.

Напередодні в Києві радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван наголосив, що він впевнений у тому, що американські законодавці проголосують на користь законопроєкту щодо додаткового фінансування для України.

“Є запитання через затримку у нашому Конгресі законопроєкту щодо додаткового фінансування, на отримання якого ви по праву заслуговуєте і за який президент Байден бореться щодня. Це 60 мільярдів доларів, за які Сенат проголосував на двопартійній основі. Зараз ми працюємо з Палатою представників, щоб ухвалити цей законопроєкт. Ми впевнені, що нам це вдасться. У нас вийде отримати цю допомогу для України”, – заявив радник Білого дому з національної безпеки.

Конгресмен-демократ Піт Агілар з Каліфорнії заявив, що така позика потребуватиме часу на вирішення “деяких юридичних питань із союзниками та адміністрацією Байдена”. “Ми хочемо найшвидшого, найнадійнішого шляху допомоги Україні”, – додав законодавець, пише The Hill.

В українському уряді допускають можливість допомоги у вигляді позики. Як повідомляв Голос Америки, міністр юстиції України Денис Малюська заявив пресі 13 березня, що для України краще було б отримати грант, однак вказав на те, що за теперішніх потреб в коштах Київ готовий отримати й позику.

Варіанти затвердження допомоги Україні від США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:50 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG