Спеціальні потреби

Теракт у Дніпропетровську – звичайний кримінал?


Міліціонер стоїть неподалік місця вибуху в Дніпропетровську
Міліціонер стоїть неподалік місця вибуху в Дніпропетровську

Дніпропетровські вибухи не мають відношення до політики і пов’язані з переділом сфер впливу між кримінальними угрупованнями. Саме до такого пояснення кривавих подій, що сталися 27 квітня у Дніпропетровську, наразі схиляються правоохоронці.

Про те, що версія бандитських «розборок» відпрацьовується як головна, повідомила у середу газета «Дзеркало тижня. Україна» з посиланням на джерело у спецслужбах.

«У місті йде війна між місцевими бізнес-угрупованнями, які досі пов’язані з криміналом. Два тижні тому, теж у результаті вибуху, загинув впливовий бізнесмен Геннадій Аксельрод, за яким тягнувся шлейф звинувачень у рейдерстві. Є всі підстави вважати, що ці теракти ніяк не пов’язані з політикою», – цитує видання слова джерела з Дніпропетровського управління СБУ.

На користь того, що політична версія спецслужбами не розглядається, свідчить також заява заступника голови СБУ Володимира Рокитського, озвучена ще 27 квітня. «Я сумніваюся, що якась політична сила може взяти участь у таких діях, тому що є на світі Бог, який такі речі не прощає», – сказав Рокитський безпосередньо у день вибухів.

Тоді Служба безпеки висувала 6 версій теракту. Сьогодні їх коло звузилося до 4, і політика, судячи з усього, в жодній із цих версій не присутня.

А в той час, як спецслужби шукають терористів серед місцевих мафіозі, в ЗМІ активно обговорюють саме політичне підґрунтя дніпропетровських подій. При цьому влада висловлює підозри на адресу опозиції, а опозиція – на адресу влади. Ще в день теракту 27 квітня прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що вибухи «вигідні тим силам, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні»; тим, кому «дуже не подобається, що в країні підвищуються пенсії, зарплати». У владному таборі натякали також на те, що опозиція зацікавлена в терактах, аби зірвати Євро-2012. Своєю чергою, опозиціонери вказують на можливу причетність владних сил. Мовляв, тератаки вигідні саме їм, оскільки створюють підстави для «закручування гайок» аж до запровадження надзвичайного стану та обмеження громадянських прав.

Оглядачі, тим часом, звертають увагу на те, що вибухи в Дніпропетровську збіглися в часі з гучним міжнародним скандалом, спричиненим побиттям у тюрмі Юлії Тимошенко. Інформаційна хвиля від вибухів перекрила повідомлення з Качанівської колонії, а фото бронетранспортерів на вулицях Дніпропетровська затьмарили знімки з тюремної камери екс-прем’єрки.

Загадкою залишається і те, що за теракт у Дніпропетровську досі ніхто не взяв на себе відповідальність. Так само ніхто не висунув жодних вимог, – як це бувало раніше, коли терористи лишали на місці злочину записки з ультиматумом – скажімо, виплата великої суми грошей в обмін на обіцянку припинити тероризувати місто.

Тератаки у Дніпропетровську були ретельно сплановані. Про це заявили у середу в Держдумі Росії. «Кількість вибухів, їхня черговість та місця здійснення свідчать про серйозну підготовку до цих терактів. Тобто йдеться про добре сплановану акцію. Її мета – привести суспільство в стан страху і паніки, деморалізувати його», – у середу голова думського комітету з безпеки та протидії корупції Ірина Ярова.

Якщо мета тератак і справді полягала в цьому – «привести суспільство у стан страху», «деморалізувати», тоді це мало вписується у «кримінальну» версію, яку нині активно розробляють вітчизняні спецслужби. Чи знайдуть винних у теракті в Дніпропетровську? Чи дізнається суспільство правду про його організаторів? Експерти з цього приводу висловлюють скепсис.

А тим часом, як повідомила адміністрація президента, перше засідання координаційного штабу з розслідування вибухів у Дніпропетровську, створеного за дорученням глави держави, відбудеться у четвер 3 травня. Головуватиме на засіданні сам президент.

Нагадаємо: серія з чотирьох вибухів пролунала у Дніпропетровську 27 квітня. Від вибухів постраждали 29 людей; 14 потерпілих досі залишаються у лікарнях. Прокуратура порушила кримінальну справу за статтею «терористичний акт». Влада повідомляє, що «глибоко просунулася» у розслідуванні справи. Правоохоронці оприлюднили фотороботи трьох підозрюваних; за інформацію про дніпропетровських терористів обіцяно винагороду у 2 мільйони гривень.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG