Спеціальні потреби

Посадовець Держдепу: Китай підтримує зусилля Росії у відновленні зброї та відстеженні поля бою


Кемпбелл заявив, що підтримка Китаю “допомагає Москві відновити елементи її збройних сил, ... а також її здатність відстежувати пересування на полі бою". Фото: AP/Mariam Zuhaib
Кемпбелл заявив, що підтримка Китаю “допомагає Москві відновити елементи її збройних сил, ... а також її здатність відстежувати пересування на полі бою". Фото: AP/Mariam Zuhaib

Сполучені Штати звинуватили уряд Китаю у підтримці війни Росії проти України та попередили про нові санкції. Як інформує Reuters, Держдеп США з огляду на такі дії попередив Пекін про потенційну загрозу нових санкцій, повідомляє Reuters.

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл у розмові з журналістами під час візиту до Брюсселя заявив, що європейським країнам та іншим членам НАТО варто надіслати “колективне повідомлення про стурбованість Китаю його діями”, які, на думку представників США, “є дестабілізуючими у серці Європи”.

Кемпбелл заявив, що підтримка Китаю “допомагає Москві відновити елементи її збройних сил, включаючи ракети далекого радіусу дії, артилерію та безпілотники, а також її здатність відстежувати пересування на полі бою”. Крім того, фінансові установи Китаю, кажуть у США, допомагають Росії обходити санкції Заходу.

Керівництво Китаю прагне надати Росії всебічну підтримку за лаштунками
Курт Кемпбелл

“Те, що ми бачимо від Китаю до Росії — це не одиничний випадок чи кілька шахрайських компаній, залучених до підтримки Росії, – сказав посадовець Держдепу США. – Це тривалі, комплексні зусилля, які підтримуються керівництвом Китаю, що прагне надати Росії всебічну підтримку за лаштунками”.

Виклик усій Європі

Кемпбелл каже, що дії Китаю створюють можливості для Росії не тільки на полі бою в Україні, але дозволяють “кинути стратегічний виклик іншим у Європі”.

“Ми вважаємо це справою надзвичайної терміновості”, — сказав він.

Американський посадовець нагадав, що минулого місяця США наклали санкції на 20 компаній у Китаї та Гонконгу, після неодноразових попереджень з боку Вашингтона про підтримку Китаєм російських військових.

Кемпбелл відмовився уточнювати, якими можуть бути наступні кроки, зауважує Reuters.

Натомість посадовець наголосив: “Нам потрібно буде надіслати Пекіну чіткий, недвозначний сигнал про те, що кроки, яких вживає Китай, небезпечні для довгострокової стабільності в Європі”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG