Спеціальні потреби

«Циліндр Кіра» – не лише пам’ятка древньої Персії


У Смітсонівському музеї у Вашингтоні виставили на показ легендарний «Циліндр Кіра» – глиняний артефакт, датований VI століттям до нашої ери, який історики називають найпершою на планеті декларацією прав людини. Циліндр вкритий клинописним текстом з переказами перемог короля Персії Кіра. На ньому також вибиті думки короля, який висловлювався за відміну рабства та свободу віросповідання. Циліндр знайшли при розкопках Вавілона наприкінці XIX століття. З тих пір цей унікальний циліндр служить натхненням для багатьох правозахисників, які відстоюють демократичні реформи у всьому світі.

Цей невеликий глиняний циліндр, розміром менше м’яча, є одним з найцінніших історичних пам’яток людства. Його поверхня повністю вкрита вавилонським клинописом – однією з найстаріших писемних мов людства. За допомогою циліндра, король Персії Кір Великий, який правив величезною імперією майже 2600 років тому, розповів нащадкам про свої подвиги.

Дехто називає «Циліндр Кіра» першою у світі декларацією прав людини.

Артефакт привезли у Вашингтон з Британського музею, де він є частиною постійної експозиції. Директор Британського музею Ніл Макґрегор говорить:

«Це, мабуть, перші історичні докази того, що король думає про те, як управляти суспільством людей різних національностей, з різними традиціями, мовами і релігіями».

Циліндр знайшли під час розкопок наприкінці XIX століття у Вавилоні, що на території теперішнього Іраку. У 539 році до нашої ери король Кір захопив це місто і оголосив себе його господарем.

На циліндрі описано, як король Кір здобував свою перемогу над Вавилоном, а також викладено його наміри запровадити свободу віросповідання на своїх нових територіях. Циліндр Кіра також підтверджує декілька біблійних історій.

Говорить куратор експозиції Британського музею Джон Куртіс:

«Перш за все, циліндр стверджує, що Кір захопив місто без руйнувань. Він не спалив міста, не стер його з поверхні землі, як часто бувало у ті часи. І він сказав мешканцям Вавилона продовжувати своє життя у звичайному ритмі».

Коли батьки-засновники США писали Конституцію, вони взяли за основу тези Кіра, а саме ідею того, що різні віросповідання можуть мирно співіснувати, але уряд не повинен підтримувати жодну з релігій.
Кір також звільнив з ув’язнення євреїв і дозволив їм повернутися у Єрусалим.

Ніл Макґрегор розповідає:

«Для євреїв, упродовж тисячоліть, король Кір вважається героєм. А період панування Перської імперії є одним з найкращим моментів в історії для єврейського народу. Тому для мене дивно, що відносини між народами у близькосхідному регіоні сьогодні залишаються такими ж складними, як колись».

Коли батьки-засновники США писали Конституцію, вони взяли за основу тези Кіра, а саме ідею того, що різні віросповідання можуть мирно співіснувати, але уряд не повинен підтримувати жодну з релігій.

Томас Джефферсон, один з засновників американської державності, мав дві копії «Кіропедії» – одного з найцікавіших творів грецького автора Ксенофонта, який прославляв ідеї Кіра. Вважається, що ці твори значною мірою вплинули на світогляд Джефферсона.

Копія «Кіропедії», що належала Джефферсону, також є частиною експозиції.

Говорить директор британського музею Ніл Макґреґор:

«Кожен іранець сьогодні знає, що саме древні перси, змінили Близькосхідний регіон і дали світу модель урядування, яку сьогодні всі поважають».

Після Вашингтона циліндр Кіра відвідає ще чотири музеї у Сполучених Штатах.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG