Спеціальні потреби

Жителі одного з повітів США використовують власну валюту


Щоб хоч якось боротися з фінансовою скрутою і запобігти негативним наслідкам глобалізації, чимало жителів району Беркшир почали використовувати свою, місцеву грошову одиницю. Нею вони розраховуються за товари, які вони купують у місцевих підприємців.

Магазин продажу велосипедів у повіті Беркшир – один з тих, де приймають місцеву валюту. Тут її так і називають – беркширець. Нею споживачі можуть розрахуватися за будь-що – від недорогого шолома, до велосипеда за тисячу доларів. До того ж, оплата у місцевій грошовій одиниці ще й дає право на знижку. Покупці задоволені, як наприклад Пітер Леві:

«Коли я купую щось дороге, то намагаюся розрахуватися беркширцями. Але в щоденному обігу я їх не так часто використовую, адже треба носити з собою дві валюти, як у паперовому вигляді, так і монетки. Втім, коли я хочу купити щось дороге і зекономити на цьому трохи грошей, тоді неодмінно вживаю беркширці».

Зі слів Пітера, протягом років цей магазин велосипедів зростав за допомогою місцевої громади. Його власник Стефан Рут каже, що приймаючи беркширці він, цим самим, посилює зв’язок з місцевими жителями:

«Якщо хтось приходить витратити беркширці, то це неодмінно буде людина, яка знає нашу громаду і хоче її підтримати».

Близько 400 місцевих магазинів сьогодні приймають нову валюту. З часу її появи у 2006-му році, в обіг було введено близько 3 мільйонів беркширців. П’ять банків обмінюють цю грошову одиницю на долари, так само як і будь-яку іншу валюту. До того ж, хороші знижки заохочують користуватися беркширцями все більше людей, говорить банкір Кріс Ловет:

«Якщо вони приносять 95 американських доларів, ми даємо їм за це 100 беркширських доларів. Для покупців це непогана економія».

Нік Качер, який працює в Інституті нових економік, розповідає про ідею виникнення беркширців:

«Ідея з беркширцями полягає в тому, що якщо ви можете заохотити людей купувати в місцевого бізнесу, а не он-лайн чи у величезних крамницях, то ви таким чином підтримуєте місцеву економіку, місцеву громаду. У цьому і полягає головна ідея запровадження цих грошей».

Сам проект ще розвивається. Але Карчер каже, що чим більше люди витрачають у власних громадах, тим краще американські міста та містечка будуть захищені від глобальних фінансових потрясінь.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG