Спеціальні потреби

У США заговорили про послаблення кубинського ембарго


У Сполучених Штатах останнім часом все активніше звучать заклики послабити політичну ізоляцію Куби і відновити торговельні зв’язки з Гаваною. Комітет Конгресу США з сільського господарства навіть підготував законопроект, який дозволить експорт їжі у ту комуністичну країну. Американські фермери закликають Конгрес якнайшвидше розглянути цей законопроект.

Техаський фермер у третьому поколінні Рей Стосер спеціалізується на вирощуванні рису. Він вважає Кубу перспективним ринком і хоче, щоб політика нарешті перестала заважати бізнесу.

«Настав час дружити і годувати своїх друзів. Америка має використовувати їжу, яку вона вирощує, щоб заводити друзів по всьому світу», - вважає він.

Стосер експортує половину вирощеного ним рису - в основному в Мексику. Він міг би виробляти більше рису, якби йому дозволили торгувати з Кубою.

«Тут, на півдні Техасу, клімат сприяє вирощуванню рису. Тут тепло і волого, а родючий сезон дуже довгий. Ми можемо знімати по два врожаї за рік».

Стосер каже, що планує свою роботу в залежності від експортних умов. Якщо ціна на рис низька, вона не покриває затрат на пальне, добрива і обладнання.

На Кубі ж рис – завжди у попиті. Ця країна споживає понад 700 тисяч тонн рису на рік, при цьому на власних полях вона здатна виростити лише малу частину з цього об’єму.

У 2000 році США частково зняли ембарго на експорт сільськогосподарських продуктів до Куби. Але обов’язкова вимога стовідсоткової передплати за поставлені продукти виявилася для Куби непосильним завданням. Бідна соціалістична країна, економіка якої страждає від постійних ураганів та зниження доходів від туризму, виявилася неготовою робити передоплату за вантажі зі США. Тому з 2008 року США не продали Кубі жодного кілограма рису.

Крім того, багато американців переконані, що США повинні утримуватися від торгівлі з Кубою, поки там триватимуть політичні утиски. Втім, Дуайт Робертс з Американської асоціації виробників рису каже що остання вимога дещо перебільшена.

«Ми ж торгуємо з багатьма країнами у всьому світі, уряди яких не обов’язково дружні по відношенню до нас. Ми завжди вважали, що їжа та інші продукти повинні стояти понад політикою».

За словами Робертса, американські фермери підтримують законопроект, який відкриє їм шлях для торгівлі з Кубою. Цей законопроект також зніме заборону на подорожування американців у цю країну. Втім, проти таких кроків виступає значна частина законодавців. Гарячі дебати з цього приводу розпочнуться у Конгресі вже незабаром, як тільки законодавці повернуться з серпневих канікул.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG