Спеціальні потреби

Чи врятують лангусти луїзіанців від кризи?


Луїзіанські лангусти тісно пов’язані з культурою і економікою штату. Місцеві жителі додають їх практично до усіх страв. Ці ракообразні живуть в прісній воді, але сезон на їх збирання досить короткий. Тож ведуться дослідження, скеровані на виведення нових видів лангустів з тим, щоби продовжити сезони їх збирання і допомогти риболовній індустрії Луїзіани, що постраждала внаслідок виливу нафти в Мексиканській затоці.

Сезонний робітник із Мексики Хозе Паласіо витягає з води останніх у цьому році лангустів із сильців, яких зібралося всього дві торбини.

Лангусти живуть у прісній воді, як, наприклад, на рисовому полі. Їх багато, але тільки у певний сезон. Коли сезон на них закінчується в червні, усі сильці витягаються і починається період вирощування рису.

Професор Луїзіанського університету Ґреґ Лутц розповідає:

«За останні 10-15 років ми зібрали понад 45 тисяч тонн лангустів, що в грошовому еквіваленті доходить до 120 мільйонів доларів».

Ґреґ Лутц вивчає різновиди лангустів вже 30 років. Він каже, що сподівається знайти такий вид, який би продовжив сезон, що допомогло б місцевій економіці:

«Ми намагаємось продовжити сезон лангустів. Ми вивчаємо різні методи вирощування їх і вивчаємо альтернативні види, які, можливо, можна вирощувати в різні пори року».

На дослідній станції у Батон-Руж Лутц досліджує інший вид місцевих раків.

«Це альтернативний вид лангуста. Вони кладуть яйця взимку і ранньої весни, ростуть впродовж літа і їх можна збирати восени. Це ще немовлята і цей вид зветься креветкові лангусти», – пояснює науковець.

В дорослому стані вони досягають десяти сантиметрів, а
самка цього виду може мати від 300 до 400 яєць.

Професор також вивчає місцеву рослинність, щоби підібрати найвідповіднішу для цього виду морських мешканців. Він розповідає:

«В цих басейнах ми вирощуємо різні комбінації рослинності, які ми вивчаємо, і в кожному живуть маленькі креветкові лангусти».

Ґреґ Лутц каже, що за 2-3 роки цей вид лангустів може з’явитись на ринках:

«Тож ми вже маємо лангустів і корм для них і, можливо, нам таки вдасться продовжити сезон їх збирання».

Згідно з даними Міністерства сільського господарства, Сполучені Штати мають найбільше у світі розмаїття десятиногих раків, і перше місце займає Луїзіана. Втім лангустів споживають не тільки люди, але навіть індики, каже професор Лутц.

А якщо дослідження виявляться успішними, то сезонний делікатес стане доступним упродовж цілого року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG