Спеціальні потреби

Юрія Луценка перевели до нової камери напередодні візиту представниць ПАРЄ


Ув’язненого екс-міністра внутрішніх справ перевели до іншої камери. Про це у середу повідомила прес-секретар «Народної самооборони» Лариса Сарган. Також у четвер у Генпрокуратурі поінформували, що представницям ПАРЄ надали дозвіл зустрітися з Юрієм Луценком. Опозиція вбачає прямий зв’язок між цими двома подіями.

Втім, як зазначила Лариса Сарган, зустріч із представницями Моніторингового комітету ПАРЄ пройшла у кабінеті начальника Лук’янівського СІЗО. Дозвіл на зустріч пані Маріетті де Пурбе-Лундін та пані Маіліс Репс надали після листа від генерального секретаря ПАРЄ Войцеха Савицького з проханням сприяти в організації зустрічі із Луценком. Як відомо, у середу представницям ПАРЄ відмовили в зустрічі з Юлією Тимошенко.

Дружина Юрія Луценка, Ірина, зазначила журналістам після зустрічі, що ПАРЄ буде пропонувати Україні незалежних лікарів, так як стан здоров’я її чоловіка не покращується. «Єдине, як би, прохання в Луценка було від Європи – це прислати незалежну комісію для того, щоб об’єктивно комісія сказала – так є ця ситуація з печінкою, почалися там якісь процеси, чи не почалися, – сказала вона.

Юрія Луценка перевели до іншої камери в середу, напередодні зазначеної зустрічі. Державна пенітенціарна служба пояснила це тим, що у СІЗО відбувається плановий ремонт.

«Тільки протягом поточного року вже відремонтовано 10 таких камер. На сьогодні розпочато ремонти камер посту, де утримувався Ю. Луценко. У зв’язку з цим, його (Юрія Луценка), його співкамерника та ще ряд ув’язнених було переведено до інших камер», кажуть тюремники.

Дружина екс-міністра Ірина Луценко припустила, що це зробили спеціально напередодні візиту членів Моніторингового комітету ПАРЄ. До того ж прес-секретар партії «Народна самооборона» Лариса Сарган повідомила, що заступник прокурора міста Києва у середу «влаштував фотосесію» новій камері Юрія Луценка.

Наразі у найвідоміших українських політв’язнів триває «судова тяганина». 15 травня, одночасно, у Юлії Тимошенко відбудеться розгляд справи щодо діяльності «ЄЕСУ» Вищим спеціалізованим судом України, а стосовно Юрія Луценка у столичному Апеляційному суді розглядатиметься скарга на вирок Печерського районного суду.

Разом з тим, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко написав у своєму блозі, що найбільше до кримінальної відповідальності за корупцію притягають представників Партії регіонів. «Для правоохоронних органів політична приналежність правопорушника не має значення», наголосив міністр МВС. Також Віталій Захарченко навів як приклад цифри за останній 2011 рік.

«У минулому році до кримінальної відповідальності притягувалося 179 народних обранців. У вчиненні злочинів викриті 85 депутатів від Партії регіонів, 40 – від БЮТ, 33 – від НУНС, 10 – від Комуністичної партії України, 7 – від Блоку Литвина, 3 – від «Сильної України» та 1 – від ВО «Свобода», пише Віталій Захарченко.

XS
SM
MD
LG