Спеціальні потреби

У Конгресі розпочалися слухання з питань радикалізації мусульман у США


У четвер у Конгресі США розпочалися слухання, присвячені питанню радикалізації американської мусульманської громади. Відкриваючи слухання, їх ініціатор, республіканець Пітер Кінґ, заявив, що «Аль-Кайда та її радикальні відділення в цій країні є загрозою для нації». Слуханням передували численні протести мусульман та представників інших релігій, два окремих листи від конгресменів-демократів із закликом скасувати слухання та навіть погрози конгресмену Кінґу.

А в неділю біля офісу конгресмена у Нью-Йорку зібрались сотні його виборців. Вони підтримують слухання, присвячені питанню радикалізації мусульманських громад у США. Учасник демонстрацій Ричард Лазевнік зазначив:

«Ми приймаємо різних людей в нашій країні, не залежно від їх віросповідання. Але якщо ви не підтримуєте американський уряд і закони, то ви не належите до Сполучених Штатів».

Антимусульманські протести розгорілись і в Каліфорнії. Члени мусульманської громади, яка у США налічує 7 мільйонів людей, кажуть, що їхню віру несправедливо асоціюють з тероризмом. Нещодавно на телебаченні навіть з’явилась соціальна реклама, покликана протидіяти цьому стереотипу.

Американські мусульмани кажуть, що слухання у Конгресі принижують і дискримінують їх релігійні переконання. Вони додають, що це не принесе нічого доброго, а може лише погіршити ситуацію.

Однак конгресмен Кінґ каже, що метою слухань є не утиски мусульман, а своєчасна реакція на зростаючу загрозу. За останні два роки було арештовано 49 осіб, підозрюваних у причетності до тероризму. Майже усі з них – молоді мусульманські чоловіки.

«Саме звідти походить загроза. Заступник радника президента з питань національної безпеки заявив, що Аль-Кайда змінює свою тактику. Вона докладає усіх зусиль, аби залучити і радикалізувати людей в американській мусульманській громаді», – зазначив Пітер Кінґ.

Конгресмен каже, що в 2004-му році 80% мечетей у США були контрольовані екстремістами. Однак директор Ради ісламського лідерства у Нью-Йорку Захер Уддін з цим не погоджується:

«Можливо, існує кілька таких мечетей. Однак нам не відомо про жодну з них. Якщо Пітер Кінґ має таку інформацію, то йому слід говорити про конкретні мечеті».

Уддін каже, що лише 5% терористичних атак у США скоєно мусульманами. А нещодавні дослідження свідчать, що з 2001-го року 48 із 120-ти спланованих терористичних нападів було розкрито саме завдяки співпраці з мусульманськими громадами.

На демонстрації проти слухань на Тайм Сквер у Нью-Йорку до мусульман приєднались християни і юдеї. Імам Файсал Абдул Рауф каже, що екстремізм – спільна проблема:

«Екстремізм може прийти з будь-якої релігійної традиції. Існують так само американські екстремісти і радикали. І ми маємо покласти край радикалізації загалом».

Дані ФБР підтверджують, що внутрішню терористичну загрозу США створюють і антиурядові екстремісти, і сепаратисти, і еко-терористи. Однак Пітер Кінґ наполягає, що найбільшу загрозу становить саме мусульманський екстремізм.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG