Спеціальні потреби

США закликають уряди світу не обмежувати свободу Інтернету


Інтернет – засіб спілкування та двигун економічного розвитку. Він одночасно відкриває нові можливості як для борців за демократію у всьому світі, так і для злочинців та терористів. Також він є платформою і для самопроголошених борців за свободу інформації, як то у випадку з публікацією таємних документів на сайті WikiLeaks. Хоча витік інформації наніс суттєвої шкоди відносинам США з багатьма країнами світу, Вашингтон виступає за відкритий доступ до Інтернету.

Державний секретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон застерігає уряди країн світу від обмеження доступу їх громадян до мережі Інтернет. Пані Клінтон озвучила позицію уряду США щодо свободи всесвітньої мережі, згідно з якою поширення та доступ до інформації в Інтернеті має залишатися вільним. Промова Гілларі Клінтон відбулась на тлі протестів на Близькому Сході, організація яких великою мірою відбувається завдяки Інтернету.

«Ми переконані, що уряди, які обмежують свободу Інтернету технічними засобами, чи за допомогою цензури, уряди, які переслідують людей, що користуються правом на власну думку та свободу зібрання в мережі, врешті-решт заженуть себе у глухий кут. Перед такими урядами постане диктаторська дилема: дозволити стіні обвалитися, чи заплатити за її утримання», – зазначила держсекретар США.

Гілларі Клінтон довелось докласти багато зусиль і відвідати чимало країн, аби залагодити шкоду, нанесену публікацією таємних дипломатичних документів на вебсайті WikiLeaks. Однак, вона зазначила, що ще не впливає на позицію уряду США:

«Дозвольте мені підкреслити. Інцидент з WikiLeaks почався з крадіжки, так само як би було вкрадено валізу з таємними документами. Те, що засновники WikiLeaks використали Інтернет – не причина нашої критики. Тож WikiLeaks не впливає на нашу позицію щодо свободи Інтернету».

За словам пані Клінтон, Адміністрація США підтримує розвиток технологій, покликаних протистояти обмеженням на користування Інтернетом, які застосовують тоталітарні режими:

«Ми підтримує розвиток різних засобів. Ми інвестуємо у нові технології, адже знаємо, що тоталітарні уряди постійно оновлюють свої методи тиску. Тож ми маємо намір випереджати їх».

Держаний департамент США також налагоджує прямий контакт зі світом. Минулого тижня американські дипломати розпочали мовлення арабською та мовою фарсі у мережі Твіттер. Незабаром до них додадуть повідомлення китайською, російською та мовою гінді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG