Спеціальні потреби

Північна Македонія та Албанія почнуть переговори про членство у Євросоюзі


Міністри ЄС кажуть, що досягли згоди щодо початку переговорів з Північною Македонією та Албанією про членство у блоці. Заступник міністра закордонних справ Німеччини з питань Європи Майкл Рот (Michael Roth) у себе у Twitter назвав домовленість, яка була досягнута 24 березня під час відео-конференції, “гарною новиною у ці похмурі часи”.

Домовленість ще має бути оформлена у письмовій формі. Очікується, що це станеться вже 25 березня, втім через коронавірус процес може затягнутися. Дата початку переговорів поки що не визначена, втім дипломати сказали журналістам "Радіо Свобода", що раніше осені цього не станеться.

Початок переговорів про членство цих балканських країн відкладався через непогодження між певними країнами блоку. Так, Франція за підтримки Нідерландів та Даніі виступає за більш поміркований підхід. Вони наполягають, що ці потенційні члени повинні спочатку завершити процес реформ, щоб досягнути економічних та стандартів урядування та верховенства права ЄС.

Інші країни-члени ЄС наполягають на швидкому приєднанні цих країн д ЄС для того, щоб послабити спроби Росії та Китаю збільшити свій вплив в регіоні.

“Якщо ми дозволимо виникнення політичного вакууму в західнобалканському регіоні, інші, хто не поділяє наших цінностей, спробують заповнити цей політичний вакуум”, - заявив Рот під час відео-конференції у середу.

Комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгелій також привітав у себе в Твіттері це рішення ЄС:

“Дуже радий, що члени-країни ЄС сьогодні досягли політичної домовленості почати переговори про членство в ЄС з Албінією та Північною Македонією. Я від щирого серця вітаю обидві країни. Це також надсилає голосний та чіткий сигнал Західним Балканам - ваше майбутнє в ЄС”.

Політики Північної Македонії привітали це рішення, заявивши, що тепер вони зможуть зосередитись на боротьбі з коронавірусом. В Північній Македонії зафіксовано 148 випадків зараження коронавірусом, двоє людей померли.

Премєр-міністр Албанії Еді Рама у своєму зверненні до співвітчизників заявив, що це рішення керівництва ЄС відкриє шлях до “конкретної фінансової допомоги для малого бізнесу, родин та до подолання безробіття” у країні з населенням у майже 3 мільйона людей.

В процесі переговорів про членство країни-кандидати мають довести, що вони відповідають стандартам ЄС у таких галузях, як вільне пересування товарів, оподаткування, енергетика та економічна політика.

Дивіться також: В групі ризику: як вберегти літніх людей від коронавірусу

В групі ризику: як вберегти літніх людей від коронавірусу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG