Спеціальні потреби

Українські громадські активісти і депутати переймають досвід у законодавців США


Делегація українських народних депутатів, журналістів та представників недержавних організацій прибула у Вашингтон, щоб зустрітися з американськими урядовими колами та представниками громадських організацій. Одна із зустрічей відбулася у приміщенні американського Конгресу.

Голова української делегації Олег Рибачук одразу окреслив намір, з яким він прибув у Вашингтон:

«Ми приїхали, щоб розповісти про ситуацію в Україні не очима опозиції чи правлячої партії, а очима громадянського суспільства».

На думку присутніх, зараз головною силою, яка стримує скочування України в авторитаризм є не політичні партії, а громадянське суспільство. Народний депутат України Андрій Шевченко каже, що саме малі підприємці, журналісти, студенти захищають свої права, які влада намагається обмежити:

«Є сотні тисяч людей, які готові відкрито протестувати проти деяких рішень уряду і важливо, що ці протести були організовані громадянським суспільством, громадськими активістами без жодного політичного втручання. Більше того, політичним лідерам, які намагалися взяти під контроль ці протести, не було навіть дозволено виступити перед учасниками демонстрацій. І це віддувалося по всій Україні».

Учасники делегації вважають, що український уряд навчився знаходити правильні слова, щоб заспокоїти Захід. Інший народний депутат – Олесь Доній каже, що під виглядом стабільності, встановленням якої так пишається Янукович, насправді приховується інше:

«Як відомо, найбільша стабільність знаходиться на цвинтарі. Ми приїхали нашою делегацією , до якої входять політики, громадські діячі, медійники, бо ми не хочемо, щоб у нас було як на цвинтарі. І хочемо на конкретних прикладах показати, що той режим, який встановлюється в Україні – режим бандократії, режим проросійської маріонеткової держави є небезпечним не лише для українського народу, але для Європи і для світу в цілому».

Присутні у залі були шоковані дізнатися про деякі подробиці життя української владної еліти і про справжні цінності, які панують у Верховній Раді. Олесь Доній зазначив:

«Особисто мені двічі пропонували гроші: один раз за перехід до більшості, вірніше до Партії регіонів – 10 млн доларів. Останній раз пропонували 1 млн доларів і 20 тисяч утримання щомісячного».

Джон Конлен, колишній конгресмен США, запропонував свій шлях подолання корупції в українській владі. На його думку треба, насамперед, змінити виборчу систему і прив’язати депутатів до конкретних виборчих округів:

«За теперішньою виборчою системою кілька олігархів, у яких в кишенях багато грошей, домовляються з політиками про включення потрібних людей у виборчі списки. Тому зараз 75% усіх депутатів Верховної Ради живуть у Києві. Вони не живуть в регіонах, вони не відповідають перед людьми, а лише перед партійними босами».

«Західні уряди та експерти просто не розуміють винахідливості українських політиків», – спробував пояснити конгресмену українські реалії Олесь Доній. Він каже. що на кожну демократичну процедуру вони знайдуть десять методів, якими цю процедуру можна обійти:

«Коли ви думаєте, що мажоритарні округи – це буде прив’язання до виборців, ви помиляєтесь, у нас найбільше не тільки скуповують голоси, а найбільше фальсифікацій саме по мажоритарних округах. Де можна докидати скільки завгодно бюлетенів, можна скупити виборців…»

Втім, Джон Конлен переконаний, що без зміни виборчої системи українська політика ніколи не зміниться:

«Багато теперішніх депутатів не хочуть міняти систему, бо їм доведеться переїжджати у Тернопіль, Донецьк чи інші міста – у провінцію, щоб бути ближче до людей. І ці люди запитають його особисто: о ти повернувся, справді? І ти готовий представляти наші інтереси? Готовий щось робити конкретно для нас, готовий боротися з корупцією? Очистиш судову систему? Люди будуть обирати! А той, кого вони виберуть, буде відповідати перед ними, а не перед кількома партійними лідерами».

Конлен каже, що досвід американської політики – яскравий приклад того, що відповідальність перед виборцями породжує порядок:

«Коли я був у парламенті, лідер партії не міг сказати мені, як голосувати. Він міг намагатися переконати мене, що краще голосувати так, бо це краще для країни і для партії. Але я представляв 750 тисяч людей з мого округу. І їхні інтереси були для мене важливішими».

Аргумент не переконав українську сторону. Олесь Доній каже, що перехід до мажоритарної системи лише збільшить шанси Януковича якнайдовше залишитися при владі:

«У цьому – одна з технологій влади. Вони якраз підуть за вашою пропозицією, вони дуже хочуть змінити систему виборів і щоби як мінімум 50% депутатів обиралися за мажоритарними округами. Це означатиме вічну владу Януковича і його команди».

Українська партійна система прогнила, але відмовлятися від неї поки не можна, наголошували члени української делегації. Натомість треба зміцнювати і розвивати громадянські інститути. Саме у цьому процесі Україні можуть посприяти Сполучені Штати та Європа.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG