Спеціальні потреби

КНР радить США триматись подалі від ситуації в Південно-Китайському морі


Філіппінці протестують проти китайських територіальних претензій у Південно-Китайському морі
Філіппінці протестують проти китайських територіальних претензій у Південно-Китайському морі

Заступник міністра закордонних справ Китаю Цзуй Тянькай заявив у середу в Пекіні, що США – як країна, що не має територіальних претензій у Південно-Китайському морі – мали б «порадити бути стриманішими» тим країнам, які, за його словам, вдались до провокацій. Посадовець також заперечив будь-яку відповідальність Китаю за виникнення напруги в стосунках між Пекіном та В’єтнамом і Філіппінами в спірних водах.

За словами китайського чиновника, країни, які беруть участь в суперечці «граються з вогнем» і висловив сподівання, що «вогонь не перекинеться» на США.

Китайські ЗМІ повідомили,що Цзуй Тянькай в суботу прибуде на Гаваї для розмов з помічником державного секретаря США Куртом Кемпбеллом. Цзуй Тянькай заявив китайським журналістам, що морська суперечка не є предметом перемовин, але якщо США підіймуть її, він пояснить, що Китай не несе відповідальності за небезпечні тенденції в цій зоні.

В’єтнам та Філіппіни нещодавно повідомили про агресивні, на їх думку, зустрічі із китайськими суднами у водах, які ці країни вважають частиною своїх економічних зон. В’єтнам та Філіппіни заявили, що сподіваються на підтримку з боку США в дискусії із Китаєм.

Китай та Тайвань заявляють про право на всю акваторію Південно-Китайського моря, включно із Парасельськими островами та островами Спратлі – ланцюгом скелястих утворень і незалюднених острівців. Чотири інші країни регіону – Бруней, Малайзія, Філіппіни та В’єтнам також заявляють про права на частину регіону та островів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG