Спеціальні потреби

Китайські студенти приносять економіці США мільярди доларів щороку


Китайські студенти приносять США мільярди доларів
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Direct link
Щороку зростає кількість іноземних студентів в американських університетах. Понад 720 тисяч іноземців працюють над отриманням освіти у США. Якщо чимало з них приїжджають за різними програмами, які спонсорує уряд Сполучених Штатів, більшість платить за навчання з власної кишені. Іноземні студенти приносять в економіку країни понад 21 мільярд доларів щороку. Останнім часом найбільше молоді приїжджає з Китаю. Кількість китайців, які отримують початкову вищу освіту у США за останні два роки збільшилась вдвічі. Лише у Лос- Анджелесі освіту отримує понад чотири тисячі китайців.

У південнокаліфорнійському університеті легко помітити студентів з Китаю. Вони тримаються переважно разом, збираються на вечірки та культурні фестивалі.

Студент інженерного факультету Сунь Вей каже, співвітчизників так багато, що потреби знайомитися з американцями просто немає. Бути в оточенні «своїх» має свої переваги, додає він:

«Мені це дуже допомогло, коли приїхав. Звикати було легко, довкола одні китайці».

«Це покоління схильне вивчати те, що може згодитися їм після повернення до Китаю. Вони не хочуть залишатися в Америці, як китайські студенти у минулому».
Варун Соні
Не всім звичайно легко пристосуватися на чужині. Ань Жуапен каже, що їм з дружиною важко бути далеко від родичів:

«Ми єдині діти у наших батьків, коли люди старіють, вони починають більше сумувати за дітьми та онуками».

Кількість студентів з Китаю, які навчаються у США, потроїлася за останнє десятиліття, а з 1995-го року, зросла у чотири рази. За словами економіста Фердінандо Ґуєра, лише студенти з Китаю минулого року принесли в економіку Каліфорнії понад 100 мільйонів доларів, а загалом по країні понад чотири з половиною мільярда доларів.

Інший Економіст Джим Госек пояснює рекордний наплив китайських студентів в американські вузи економічним зростанням Китаю:

«Китайські підприємці, бізнесмени розбагатіли і можуть собі дозволити вислати дітей вчитися за кордон».

Лі Цзин, випускниця Південно-каліфорнійського університету, згадує, що ще 7-8 років тому китайці отримували від американських вузів гранти на навчання. Тепер вони самі оплачують своє навчання у США.

Варун Соні, декан факультету релігієзнавства каже, що в минулому китайські студенти вивчали, переважно, інженерні та природничі науки, тепер вони студіюють також бізнес і кіномистецтво:

«Це покоління схильне вивчати те, що може згодитися їм після повернення до Китаю. Вони не хочуть залишатися в Америці, як китайські студенти у минулому».

Окрім економічної вигоди, присутність китайських студентів має й інші переваги. Це створює більше можливостей для співпраці між двома країнами.

Наразі більшість китайських студентів переймаються навчанням та прагнуть своїми успіхами порадувати батьків, які заплатили чималі гроші за американську освіту дітей.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG