Спеціальні потреби

«Нью-Йорк Таймс» виходитиме китайською для прогресивного класу КНР


Американське видання «Нью-Йорк Таймс» відкрило веб-сайт китайською мовою, орієнтований на численних Інтернет-користувачів КНР.

Керівництво газети висловлює надію, що новий ресурс (www.cn.nytimes.com), запущений 28-го червня, приверне увагу представників заможного й освіченого прошарку населення Китаю.

Китай займає перше місце у світі за кількістю Інтернет-користувачів: близько 500 мільйонів китайців регулярно користуються мережею. Через жорстку цензуру доступний для китайських користувачів Інтернет-простір виглядає інакше, ніж для решти світу: влада блокує контент, який з тих чи інших причин вважають шкідливим для населення.

У минулу середу представники «Нью-Йорк Таймс» визнали, що урядові цензори періодично закривають матеріали на їх англомовному сайті. Водночас редактори видання сподіваються, що до китайськомовного проекту влада виявить більшу терпимість.

За словами редактора міжнародного відділу газети Джозефа Кана, видання не може вплинути на рішення Пекіна блокувати ті чи інші матеріали. Він, однак, пообіцяв, що китайська версія сайту буде відповідати міжнародним журналістським стандартам і не перетвориться на офіційний інформаційний ресурс китайського уряду.

Останнім часом у китайської влади не раз виникали конфлікти з іноземними ЗМІ. У травні телеканал «Аль-Джазіра» закрив пекінське відділення у зв'язку з тим, що його кореспондент Мелісса Чан була вислана з країни. Влада КНР вперше за 14 років вжила такий захід щодо іноземного журналіста.

Інші іноземні ЗМІ також скаржаться на утиски з боку влади у випадках, коли їхні матеріали містять критику на адресу уряду.

У Китаї працюють тисячі цензорів, які постійно відстежують матеріали в Інтернеті і блокують контент, що є потенційно загрозливим для влади. Зокрема, китайським користувачам недоступні такі популярні ресурси, як Facebook, Twitter і YouTube.

За словами влади, жорстка цензура скерована на забезпечення соціальної стабільності і покликана запобігти поширенню неправдивих чуток і неналежних матеріалів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG