Спеціальні потреби

Китай позичає країнам світу на шляху розвитку більше, ніж Світовий Банк


Китай готується першого липня відзначити дев’яносту річницю створення Комуністичної партії. Якщо ще тридцять років тому, Китай вважався відсталою країною, то за останнє десятиріччя компартія змогла вивести економіку країни на друге місце у світі. У резервах Китаю понад три трильйони іноземної валюти. Щоправда, чимало економістів стверджують, що успіхи досягнуті завдяки штучному заниженню китайського юаня.

Маючи найбільші у світі запаси готівки, Китай активно інвестує гроші закордон, і не лише у бідні країни. Через економічні проблеми Європа і Сполучені Штати вимушені позичати гроші у Пекіна.

«Безперечно, Китай став найбільш важливим кредитором Сполучених Штатів. Це дає Пекіну можливість тиснути на США у двосторонніх стосунках», – каже Доменіко Ломбарді, експерт інституту Брукінґса у Вашингтоні.

За останнє десятиліття Китай досягнув небачених успіхів, враховуючи, що лише тридцять років тому, 90 відсотків населення країни жило за межею бідності. Колишній директор Світового Банку в Китаю, Юкон Хуан, зараз працює в аналітичному центрі у Вашингтоні.

«Зараз Китай друга економіка світу і є найбільшим експортером. Експерти прогнозують що за 10-15 років Китай стане найбільшою економікою планети», – говорить він.

Економіка Китаю зростає безпрецедентними темпами, і за словами експертів, підтримує економіку світу у час рецесії. Маючи значні резерви Пекін навіть вклав гроші у банкрутуючу Грецію. Китайці розуміють, що проблеми в Європі можуть підірвати їх економіку, яка покладається на експорт товарів.

Однак, критики звинувачують Китай у штучному утриманні вартості його валюти. Саме завдяки цьому, говорять вони, Пекін став провідним експортером світу. Американські урядовці наполягають, що дешевий юань призводить до втрати робочих місць у США. Однак, на думку Юкона Гуанґа, у випадку якщо Пекін дозволить вільну конвертацію своєї валюти, Китаю доведеться прийняти модель японської економіки, яка конкурує з американською у галузі високих технологій.

«Підвищення курсу обміну юаня, на мій погляд, лише посилить тертя між Китаєм і США. Це тільки завдасть шкоди американському споживачу. Єдиний хто виграє від цього, інші країни на шляху розвитку», – каже Юкон Хуан.

Експерт переконаний, що у випадку вільно конвертованого юаня, американські компанії знайдуть дешеву робочу силу в інших країнах, а не створюватимуть нові робочі місця у США. Однак, кажуть інші аналітики, дешевий юань також причина, чому країна з другою за розміром економікою у світі, також одна з найбідніших. Внутрішній валовий продукт на душу населення в Китаї, за останніми даними Світового Банку, складає лише чотири тисячі доларів на рік. Для прикладу, в США цей показник складає понад 47 тисяч доларів на рік. В Китаї зростає інфляція та розрив між зарплатами бідних і багатих.

«Теперішня модель економіки Китаю, не придатна для майбутнього розвитку», – стверджує Доменіко Ломбарді.

У Пекіні схоже це теж розуміють, і зробили перші кроки на зміцнення юаня. Щоправда, західні експерти, вважають їх недостатніми.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG