Спеціальні потреби

Китай зміцнює свою національну валюту юнань


Зріст цін акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі та інших валютних ринках світу пов’язаний, як кажуть аналітики, із тим, що уряд КНР дав дозвіл, аби китайська валюта - юань - зростала по відношенню до американського долара. Критики вважають, що Китай штучно втримує юань на низькому рівні, щоб сприяти експортові своїх товарів. Натомість сильний юань зробить багато імпортованих товарів значно доступнішими для китайських споживачів.

Від Нью-Йорку до Гонконгу ціни акцій на фондових біржах різко зросли, реагуючи на повідомлення Китаю про те, що він дозволяє на вільне коливання курсу своєї національної валюти, хоч і у вузьких межах. Аналітики привітали цей крок, вказуючи на те, що юань був майже 2 роки поспіль прив’язаний до американського долара.

Головний економіст Банку ЮБС у Китаї Ван Тао каже:

«На мій погляд, саме тепер відповідний час на такий крок, оскільки економіка Китаю у відносно доброму стані, а глобальна економіка оживає, незважаючи на непевність у зв’язку з борговою кризою у Європі».

Пересічні китайці в основному вітають цей крок, вважаючи, що зріст юаня збільшить їх купівельну спроможність.

«Для нас звичайних людей стане легше купувати речі, або подорожувати закордоном. Якщо юань стане сильнішим - наша купівельна спроможність посилиться», - говорить один із китайських споживачів.

Як і передбачали аналітики, курс китайської валюти різко піднявся і досягнув найвищого за останні 5 років рівня відносно американського долара. Втім вони передбачають, що реформа курсу юаня буде відбуватися поступово. Економіст Ван Тао каже:

«Цей крок фактично становить повернення до своєрідного контрольованого коливання. З нашого погляду, юань буде безумовно зростати відносно долара США, але у визначених межах».

Валютна політики Пекіну віддавна піддається гострій критиці зі сторони деяких країн. Вони твердять, що штучне втримання курсу юаня на низькому рівні корисне для Китаю.

Посол США в Пекіні Джон Гантсмен назвав реформу юаня «справжньою спробою Китаю виправити механізм валютного курсу»:

«Я гадаю, що це усуває подразник у стосунках між США та Китаєм», - каже американський посол.

Китай віддавна відмовлявся дозволити своїй валюті вільно коливатися. Тепер китайський уряд говорить, що курс юаня визначатиметься відносно так званого «кошика валют», а не лише долара США.

Зріст цін на фондових біржах світу можливо віддзеркалює сподівання на те, що зміна у валютній політиці Китаю сприятиме нормалізації у системі глобальної торгівлі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG