Спеціальні потреби

Через Трампа, Канада зіткнулась з напливом іммігрантів


Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо

Оточена трьома океанами та межуючи зі Сполученими Штатами Америки з півдня, Канада десятиріччями могла обирати тих, хто буде її новими мешканцями, пише Reuters.

Настільки невелика кількість незаконних іммігрантів перетинала раніше кордон США та Канади в пошуках притулку, що Канада навіть не мала потреби відслідковувати цю статистику.

Це повністю змінилось за останні 14 місяців, після того, як президент США Трамп розпочав потужну кампанію проти незаконної імміграції і позбавив тимчасового законного статусу гаїтян та сальвадорців.

Більше 20 000 осіб, включаючи тисячі гаїтян, нігерійців, сотні турків та сирійців нелегально перетнули кордон з Канадою минулого року в пошуках притулку, багато хто переїхав через побоювання, що Трамп їх депортує.

Установи з надання допомоги, які першими стикаються з припливом іммігрантів, зазначають, що їм не вистачає фінансування і кращого довгострокового плану.

"Буде ще гірше. Кількість зростає" – сказала Ілона Бейкс, віце-президент Спільноти біженців Британської Колумбії. Установа вперше за свою 35-річну історію почала відмовляти біженцям через нестачу коштів.

Лише в січні кордон Канади перетнуло більше 1500 осіб у пошуках притулку. Тепер це буде звичайною ситуацією, повідомляють посадовці, які опікуються заявниками на отримання політичного притулку.

Питання надання житла є нагальним. Минулого року тисячі ночували на олімпійському стадіоні в Монреалі. В Торонто, 31 відсоток осіб, які в січні ночували в муніципальних притулках, були заявниками на отримання статусу біженця, що більше, ніж 19% рік тому.

"Очікується, що кількість ще зросте ... коли погода стане кращою, - поділилась думками особа поінформована з урядовою точкою зору стосовно імміграції - хто знає, яким будуть нові накази з півдня?"

Дивіться також: Українці за мільйони доларів купують квартири у Маямі й отримують «грін-карти» - ексклюзив «Голосу Америки»

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG