Спеціальні потреби

Очільник війська США відвідує заводи, де виробляють F-16, ATACAMS, HIMARS, боєприпаси. Говоритимуть про Україну


Архівне фото: виробництво HIMARS на заводі Lockheed Martin в Арканзасі
Архівне фото: виробництво HIMARS на заводі Lockheed Martin в Арканзасі

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун відвідує заводи, де виробляють озброєння та боєприпаси, які США надсилають Україні в рамках допомоги в її війні проти російської агресії.

За повідомлення видання AP, у четвер Браун побуває на заводах у штатах Оклахома та Арканзас. Як очікується, генерал говоритиме із місцевими законодавцями та працівниками заводів про необхідність Конгресу ухвалити законопроєкт, що передбачає виділення майже 95 мільярдів доларів Україні та іншим партнерам США.

На українські потреби в ньому передбачено близько 60 млрд доларів. Браун спробує пояснити місцевим працівникам, що кошти за цим законопроєктом будуть спрямовані не за кордон, а на підтримку економіки їхніх штатів, їхніх робочих місць, а також на поповнення військових запасів США.

“Я буду говорити з ними про важливість законопроєкту про допомогу. І не тільки про те, як він допоможе Україні, але також як він допоможе всім нам. Я маю на увазі, що більша частина грошей, близько 80% коштів за цим законопроєктом піде в нашу оборонно-промислову базу”, — сказав Браун під час розмови з журналістами перед поїздкою.

До Брауна також приєднаються законодавці, які представляють населення цих штатів у Конгресі. Серед них, за даними АР, сенатор-республіканець від Арканзасу Джон Бузман, сенатор-республіканець від Оклахоми Марквейн Маллін, конгресмен-республіканець від Арканзасу Бред Вестерман, планується також зустріч із конгресменом від Оклахоми Джошем Бріченом. Деякі з цих законодавців не підтримують законопроект про допомогу Україні.

“Я вважаю, що справжня цінність - приїхати і побачити це на власні очі, мати час з ними в літаку, щоб поговорити, чому це важливо та чому візит на ці два заводи є важливим”, — сказав Браун.

За даними AP, Браун відвідує завод Lockheed Martin Camden в Арканзасі та боєприпасний завод McAlester в Оклахомі.

Компанія Lockheed Martin виробляє, серед іншого, протитанкові ракети Javelin, мобільні артилерійські системи HIMARS, ракети ATACAMS, системи ППО та ракети до них PAC-3, а також винищувачі нового покоління F-16 та F-35. У січні цього року компанія, на заводах якої працює близько 122 тисячі людей, оголосила про скорочення робочої сили.

Завод MacAlester в Оклахомі виробляє бомби для військово-морських та військово-повітряних сил, а також зберігає критично важливі для України артилерійські боєприпаси калібру 155-мм. Раніше для підтримки України завод McAlester також прискорив ремонт ракет Stinger і Hawk.

Як повідомляє Washington Post, до делегації мали також увійти впливові сенатори з Республіканської партії Том Коттон з Арканзасу, член сенатського комітету зі збройних сил, та Джон Ленкфорд з Оклахоми, який брав участь у переговорах щодо законопроекту із допомоги Україні та іншим партнерам США. Втім вони не приєднались до цієї поїздки.

У статті були використані матеріали AP, Washington Post, CNBC.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG