Спеціальні потреби

Майкл Карпентер залишає посаду голови місії США в ОБСЄ промовою про Україну


Майкл Карпентер, постійний представник Сполучених Штатів Америки при Організації з безпеки та співробітництва в Європі
Майкл Карпентер, постійний представник Сполучених Штатів Америки при Організації з безпеки та співробітництва в Європі

Майкл Карпентер залишає посаду постійного представника Сполучених Штатів Америки при Організації з безпеки та співробітництва в Європі, пропрацювавши на цій посаді три роки, йдеться на офіційному сайті Місії США при ОБСЄ.

14 березня постійний представник у своїй останній на цій посаді промові зосередився на його роботі навколо України.

"Я прибув до Відня в листопаді 2021 року до зовсім іншої ОБСЄ, де делегації старанно готувалися до Ради міністрів: зосереджених не на звірствах чи зловживаннях, а на деклараціях і рішеннях. Я пам’ятаю, що відчував глибокий дискомфорт від того, що мені довелося перервати цю нормальність жахливими попередженнями про те, що має статися. Дехто відмахувався від цих застережень. Тоді я сам не міг повірити, що таке величезне варварство, жорстокість і страждання були ретельно сплановані", – сказав Карпентер.

Він зазначає, що Місія США в ОБСЄ негайно зосередилася на викритті того, що відбувається в Україні, і притягненні до відповідальності за воєнні злочини.

Звірства та воєнні злочини, вчинені в Україні росіянами, нехтуються критичними елементами міжнародного гуманітарного права, як то Женевською конвенцією, яка створена для захисту людської гідності від жахів війни, каже Майкл Карпентер.

Місія США в ОБСЄ на платформі Х цитує Карпентера: "Уявіть собі, можливо колись у майбутньому наші онуки відвідають Україну і побачать такі пам’ятники, як у багатьох містах Європи, зруйновані Другою світовою війною. Можливо, завітають у березні, поки не зацвітуть яблуні на Яблунській. Там читатимуть написи минулої епохи. Скажуть щось на кшталт: "На цьому місці, в цей день, були жорстоко вбиті жителі цієї громади". Можливо, вони побачать портрети усміхнених сімей, вбитих у розквіті сил. Можливо, вони навіть на секунду зупиняться, щоб подумати про те, що їхні бабусі та дідусі робили чи не робили в той час".

У листопаді минулого року Майкл Карпентер наголошував, що ОБСЄ має використовувати всі можливі інструменти, щоб викрити злочини Росії в Україні та притягнути Росію до відповідальності за її поведінку. Він також наполягав, що ОБСЄ має працювати з іншими міжнародними організаціями, щоб викрити порушення міжнародного гуманітарного права.

Карпентер зауважив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було понад 60 зустрічей Постійної ради ОБСЄ і на всіх цих засіданнях Росія безпідставно жалілась на упередженість до неї.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG