Спеціальні потреби

Томографія рятує життя курцям


Уряд США веде активну кампанію боротьби з палінням, завдяки якій кількість курців в країні зменшилась з 40% у 1970 році до 20% станом на сьогодні. Однак, активісти пішли далі і переконали урядовців, за прикладом європейців, запровадити графічні зображення на цигаркових упаковках. Агентство з контролю за харчами та ліками представило на розгляд громадськості зображення, які з’являться на цигарках у жовтні 2012 року.

Щороку, від хвороб, пов’язаних з палінням, помирає понад 440 тисяч американців. Чимало з них у результаті раку легенів. Загалом, один із найнебезпечніших видів раку забирає життя майже 160 тисяч людей, з яких 85% відсотків курці. Як у будь якому випадку, в лікуванні раку легенів надзвичайно важлива рання діагностика.

Десятиліттями науковці шукали способу ранньої діагностики раку легенів.

Говорить представник Американського товариства боротьби з раковими захворюваннями Лен Ліктенфелд:

«Понад 40 років ми шукали способу зменшити смертність від раку легенів шляхом діагностики».

А нещодавно з’ясували, що найефективнішим методом є комп’ютерна осьова томографія. Зроблений раз на рік тест може зменшити ризик смертності від раку легенів на 20 відсотків, кажуть медики.

Професор радіології Клавдія Генчке каже:

«Дослідження підтвердили, що кількість смертей зменшується, якщо зробити осьову томографію».

Радіолог Клавдія Генчке роками, намагалася довести ефективність комп’ютерної томографії при діагностиці раку легенів:

«… Ми доклали дуже багато зусиль … щоби врятувати людям життя».

У 2007 році осьова томографія врятувала життя Леслі Кінґону. Він розповідає:

«Я мав нагоду дожити до весілля моїх дітей і побачити своїх онуків, яких я дуже люблю».

Комп’ютерна осьова томографія здатна виявити найменшу пухлину. Учені кажуть, що опромінення від тесту є мінімальним, не більшим ніж від мамограми.

У дослідженнях, проведених у 33 американських містах, брали участь понад 53 тисячі курців, які викурюють не менше пачки цигарок на день. У групі були також люди, які кинули палити 15 років тому. У кожного трьохсотого учасника дослідження томографія показала наявність ракових клітин.

Лікар Клодін Айзекс пропонує частішу перевірку:

«Ми, напевно, почнемо рекомендувати щорічну перевірку».

Що уже робить Барбара Гіларі. Дев’ять років тому під час осьової томографії у неї знайшли рак легенів. Тест врятував їй життя. Через п’ять років лікування вона почувалась настільки добре, що стала першою афроамериканкою, яка досягла до Північного полюса. Тепер колишня пацієнтка збирається на Південний полюс. Вона з гордістю підкреслює:

«Я хочу стати першою чорношкірою жінкою, яка побуває на обох полюсах».

Американське товариство боротьби з раковими захворюваннями розглядає можливість рекомендувати проведення осьової томографії щороку, і зокрема для людей, які багато курять.

Говорить представник Американського товариства боротьби з раковими захворюваннями Лен Ліктенфелд:

«Дуже ймовірно, що товариство боротьби з раковими захворюваннями буде рекомендувати ці тести у майбутньому».

Науковці уже розглядають можливість вживання осьової томографії для ранньої діагностики інших видів захворювань.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG