Спеціальні потреби

Вибори в Канаді затьмарило насилля


Вбивство затьмарило вибори в провінції Квебек у Канаді - країні, де насилля на політичному ґрунті трапляється вкрай рідко.

Під час виступу Полін Маруа, яка перемогла на виборах, 50-річний озброєний чоловік з вигуками «Англійці прокидаються!» відкрив стрілянину по натовпу. У результаті одна людина була вбита і ще одна важко поранена. Зловмисника вже затримано, але його мотив залишається невідомим. Також за інформацією поліції, чоловік намагався підпалити будинок перед тим, як був заарештований.

Тілоохоронці Маруа спочатку вивели жінку зі сцени, але потім вона повернулася, аби завершити свою промову.

Лідер Квебекської партії (Parti Quebecois) Полін Маруа стане першою жінкою-прем'єром Квебеку. Квебекська партія здобула перемогу над лібералами, які 9 років були правлячою партією в цій франкомовної провінції. Проводячи свою кампанію, сепаратисти зосереджувалися на помилках в економіці, ймовірній корупції та піднятті плати за навчання у вищих навчальних закладах, які призвели до бурхливих студентських протестів на початку цього року.

Чимало франкомовних мешканців Квебеку хочуть відокремитися від Канади, де основною мовою є англійська. Квебек пережив насилля на політичному ґрунті в 1970 році. Екстремістське угруповання сепаратистів викрало та вбило міністра праці під час того періоду, який увійшов в історію під назвою «Жовтнева криза».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG