Спеціальні потреби

У Каліфорнії бюджетну кризу вирішують за рахунок скорочення вчителів




Економічна рецесія вплинула фактично на кожен аспект повсякденного життя американців, у тому числі і на освіту. Виділені на освітянську галузь кошти різко зменшилися, оскільки чимало американських штатів намагаються залатати величезні дірки у своїх бюджетах. І одним із таких, який чи не найгірше постраждав внаслідок кризи, став штат Каліфорнія, в якому кілька тисяч вчителів втратили свої робочі місця.

«Отримати повідомлення про те, що ти втратила роботу і твої послуги більше не потрібні, шокує і обурює», – каже педагог Вероніка Пелеґрін. І вона не єдина. Такі листи отримали 60% вчителів однієї початкової школи у Лос-Анджелесі.

Навіть з обмеженим бюджетом, каже директор школи Сальвадор Родріґез, вони зуміли закупити комп’ютери для своїх учнів. І все ж бюджетна криза дає про себе знати. Цього року на одного вчителя школи припадало 20 учнів. А вже наступного буде близько 30 дітей. Освітяни кажуть, що учні у великих класах будуть отримувати менше уваги. Особливо це позначиться на таких школах, де більшість учнів – іммігранти і англійська не є їх рідною мовою.

Джон Дейзі керує шкільною системою Лос-Анджелеса. За його словами, протягом останніх двох років місто втратило близько 10-12% робочої сили, і близько половини звільнених – вчителі.

«Рецесія завдала величезної шкоди надходженням у штатній бюджет, тож ми отримали менше грошей на освіту», – зазначає Джон Дейзі.

Зрештою від економічної кризи постраждала освітня галузь у всій країні, каже професор Каліфорнійського університету Джон Роджерс:

«За приблизними підрахунками, близько 160 тисяч вчителів у всій країні втратить роботу цієї весни».

За його словами, ситуація в Каліфорнії є найгіршою через те, що цей штат ще до початку кризи, витрачав на кожного учня менше грошей, ніж інші штати. Початкові і середні школи у США більшу частину фінансування отримують від штатного уряду. А це – близько 40% бюджету. Президент профспілки вчителів Лос-Анджелеса Ей Джей Дафі говорить, що фінансування шкіл повністю залежить від економічного розвитку:

«Протягом останніх двох з половиною, трьох років ми втратили 20 мільярдів доларів надходжень в освітню галузь».

Тим часом Джон Дейзі очікує нових проблем, якщо питання бюджетного дефіциту у Каліфорнії не будуть вирішені:

«Ми скорочуємо бібліотекарів, медсестер. Ми змушені будемо закрити деякі школи і перевести учнів».

Чимало районів Каліфорнії вже скоротили дні відвідування школи. Незабаром й інші штати можуть вдатися до такого ж кроку, оскільки фінансування освіти продовжує скорочуватися.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG